Gazdaság

Vágna is, meg nem is

Az amerikai jelzálogpiacokról indult felfordulást a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikája is meg­érzi. Csökkentés ugyan várható, ám annak mértékéről és időzítéséről erősen eltérőek a várakozások.

Mérséklődik ugyan az infláció, csak nem olyan mértékben, mint ahogy erre korábban számítani lehetett – ez az egyik legfőbb megállapítása a jegybank friss inflációs jelentésének. A pénzromlás ütemének csökkenésével párhuzamosan persze a forint kamatszintje is alacsonyabb lehet, ám talán nem annyira, és más ütemezésben, mint eddig várták. Az amerikai jelzáloghitel-piac válsága okozta tőkepiaci turbulenciák után a befektetők óvatosabbá válnak, s a rizikósabbnak minősített országoktól – Magyarország is ide tartozik – a korábbinál nagyobb hozamot várnak el, vagyis megnövekedett az elvárt kockázati prémium. Mindez ugyancsak arra vall, hogy az év végéig a forint kamatszintje nem csökken a korábban remélt szintre. A Reuters augusztusban készített felmérése szerint az idén a jelenlegi 7,75 százalékról 7,00 százalékra, majd a jövő év végére 6,00 százalékra mérséklődhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) irányadó kamata. Kérdés, hogy a prognózisokat mennyire írják felül a világ tőkepiacain zajló folyamatok.


Vágna is, meg nem is 1

ÓVATOSSÁG. Elemzők szerint ettől függ az is, mikor kezdi el a jegybank monetáris tanácsa (MT) a kamatcsökkentéseket. A testület augusztus végi ülésén tétlen maradt. Igaz, indoklásában aláhúzta, hogy „továbbra is lát lehetőséget” a lazításra, ám a bizonytalan nemzetközi befektetői környezet óvatosságot indokol. Az MNB kommunikációjának hangsúlya ezzel a nemzetközi kockázatokra helyeződött át, míg korábban leginkább belföldi folyamatokkal, így a versenyszféra béremelkedési üteme körüli kételyekkel indokolták a kamatszint változatlanságát. Ennek hibás voltát maga az MT is elismeri, hiszen az augusztus 17-i ülésről kiadott kivonat megfogalmazása szerint többen megjegyezték: miután a versenyszféra bérdinamikája kiemelt figyelmet kapott az elmúlt időszakban, a piaci szereplőkben azt a téves benyomást keltette, hogy a kamatdöntéseket elsősorban ez a mutató határozza meg.

Ennyire nyilván nem volt egyszerű a kép a piaci szereplők fejében, ők is biztosan tisztában vannak vele, hogy a magyar gazdaság két legfontosabb kockázati tényezője az államháztartási hiány és a folyó fizetési mérleg deficitje volt az elmúlt években. Ez a kockázat jól megmutatkozik abban is, ahogyan a forint kurzusa a világpiaci folyamatokra reagált; nagyobbat esett, mint a régió többi országának fizetőeszköze. A jegybank egyik inflációs jelentésében közölt elemzés szerint ennek két oka lehet. Az egyik nyilvánvaló: hazánk makrogazdasági helyzete a javulás ellenére is lényegesen gyengébb, mint a környékbeli országoké. A másik ok az, hogy a régióban több helyütt kamatemelési ciklus zajlik, s így a nagyobb elérhető hozam vonzóbbá teszi ezen országok devizáit. Júliusban és augusztusban a forint gyengülése elérte a kockázatosabbnak tekintett, magasabb kamatozású devizák (a brazil real, a dél-afrikai rand, a török líra) gyengülését. Ennek alapján az MNB elemzői úgy ítélik meg, hogy a régió devizáihoz képest a forint sérülékenyebb a globális tőkepiaci sokkokkal szemben.

ÓDZKODÁS. Érthető tehát az MT ódzkodása a kamatcsökkentéstől, elvégre kinek hiányzik egy még inkább begyengülő forintárfolyam. Tudomásul kell venni ugyanis, hogy hiába az inflációs célkövetési rendszer, amelyben elvben a várható pénzromlás, valamint a kitűzött inflációs cél határozza meg a jegybanki kamatok alakulását, az MNB az elmúlt években mégis inkább a forint árfolyamának változására reagált. Ez persze kis, nyitott gazdaságú országban valóban kulcsfontosságú az infláció szempontjából.

Az MNB tehát várakozó álláspontra helyezkedett. „A jegybank óvatosan fogja csökkenteni kamatát” – osztotta meg lapunkkal várakozását Németh Dávid, az ING Bank szenior elemzője is, hozzátéve, hogy a vágások mértéke és ütemezése jelenleg elsősorban a világpiaci folyamatoktól, a kockázatvállalási hajlandóság alakulásától függ. Ez a forgatókönyv pedig szigorú monetáris politikát, valamint a tőkepiaci idegesség lassú megszűntét feltételezi. Az MNB kivárja, hogy mikor nyugszik meg a jelenleg roppant ideges globális tőkepiac, s ennek során miként árazódnak át a forintbefektetések, vagyis a piac nagyjából hová lövi be a forint árfolyamát. Márpedig mindez még legalább egy-két hónapig eltarthat, így október-november előtt nem nagyon lehet vágásra számítani.

Vannak azonban olyan vélemények is, hogy a folyamat felgyorsul. A jegybank legközelebbi kamatdöntő ülése ugyanis szeptember 24-én lesz, míg az Európai Központi Bank (ECB) következő kamatdöntése szeptember 6-án esedékes, az amerikai Federal Reserve (Fed) nyíltpiaci bizottsága pedig szeptember 18-án ül össze (lásd a keretes írást). „Az MNB előtt így talán valamennyire tisztul a kép” – mondta a Figyelőnek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza, aki a szeptember végi jegybanki üléstől már 25 bázispontos csökkentést vár. Hozzátartozik a dolgokhoz, hogy az idén még összesen négy kamatdöntő ülése van a jegybanknak, a Reuters elemzői konszenzusa pedig az év végére ugyebár 7,00 százalékos alapkamatot vár. A négy ülésre eszerint összesen 75 bázispont „csökkenteni való” jut.

Vágna is, meg nem is 2

Fed és ECB – kritikus idők

Bekavart a tőkepiaci válság a világ nagy jegybankjainak, de nagyon. Az amerikai Fed és az Európai Központi Bank (ECB) döntéshozói egyaránt törhetik a fejüket, miként reagáljanak az amerikai jelzálogpiacról elindult folyamatra.

ELTÉRŐ POZÍCIÓBAN
A két nagy jegybank más-más pozícióból kénytelen szembesülni a nem túl rózsás helyzettel. A Fednek az amerikai gazdaság vészesen fenyegető lassulásával kell kezdenie valamit, míg az ECB-nél az eurózóna gyors gazdasági növekedésére adott kamatemelési reakcióit akaszthatja meg e felfordulás. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ECB és a Fed egymástól eltérően mérik fel a kockázatokat. Ez nem is csoda, hiszen az utóbbi intézménynek a gazdasági növekedés elősegítése is feladata, míg az ECB számára az infláció kordában tartása az elsődleges cél. „A Fed intézményi emlékezetében még ott van a nagy amerikai gazdasági válság, az ECB viszont a háború utáni hiperinfláció sebhelyét viseli” – magyarázta a helyzetet a Reuters hírügynökségnek Marco Annunziata, az Unicredit Bank vezető közgazdásza.

Vágna is, meg nem is 3

Vágna is, meg nem is 4

Ben Bernanke.

Vágna is, meg nem is 5AMERIKAI ÜZENETEK
A Fed egy korábbi üléséről publikált jegyzőkönyv szerint a tanácskozáson elhangzott, hogy a pénzügyi kondíciók rosszabbra fordulása monetáris politikai választ is igényelhet, amennyiben hatással lesz a gazdasági növekedésre. Sokan ebből arra következtetnek, hogy az ülés óta kibontakozott likviditási válság nyomán a Fed immár nem elégszik meg a bankok likviditásának elősegítése érdekében meghozott diszkontráta-csökkentéssel, hanem irányadó kamatát is mérsékli. Ennek sok elemző szerint hibás üzenete lenne, azt közvetítené ugyanis a piaci szereplők felé, hogy a rossz gazdálkodás ellenére olcsóbbá váló hitellel lehet kimászni a bajból. Vagyis esetünkben a nyakló nélküli jelzálog-hitelezés után alacsonyabb kamatszinttel, olcsóbbá váló forrásokkal sietnek a segítségükre. Más kérdés persze, ha a Fed döntéshozói úgy ítélik meg a helyzetet, hogy az olcsóbb kölcsönre éppen azért van szükség, mert a gazdasági növekedés holtpontra jutott. Szeptember 18-án, a Fed soron következő ülésén eldőlhet ez a dilemma.

Vágna is, meg nem is 3

Vágna is, meg nem is 4

Jean-Claude Trichet.

Vágna is, meg nem is 5EURÓPAI ELBIZONYTALANODÁS
Az eurózóna robosztus gazdasági növekedése nyomán szinte általános várakozás alakult ki, hogy az ECB szeptemberben emeli irányadó kamatát. Az amerikai jelzálogpiaci válság azonban, úgy tűnik, keresztülhúzza a számításokat, s egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy szeptemberben marad a 4 százalékos kamat. A tőkepiaci zűrzavar előtt egy beszédében, augusztus 2-án Jean-Claude Trichet, az ECB elnöke a „fokozott éberség” kifejezést használta az eurózóna inflációjával kapcsolatban, amit az elnök kommunikációját már jól ismerő elemzők a kamatemelés egyértelmű jeleként dekódoltak. Aztán jött a válság, s ezt követően Trichet egy budapesti közgazdász-konferencián már azt közölte: semmilyen kamatdöntés mellett nem kötelezi el magát az ECB szeptember 6-án tartandó ülése előtt. Nagyon úgy néz ki tehát – legalábbis lapzártánkkor -, hogy Trichet arra készíti fel a piacokat: nem lesz kamatemelés. Ha ez a döntés születik Frankfurtban, az kitolhatja az eurózóna leggyorsabban növekvő tagállamai – Spanyolország, Írország és Görögország – GDP-fellendülési ciklusát, ám ennek az ára a magasabb infláció lenne Németországban, az eurózóna legnagyobb tagjánál. Játszhat ugyanakkor kivárásra is az ECB, s így egy emelés „elmaradása” nem feltétlenül jelenti a teljes kamatemelési ciklus végét. Az ECB abban bízhat, hogy az amerikai jelzáloghitel-válságból kiinduló piaci árfolyam-ingadozások viszonylag hamar lecsendesülnek, s nem fejtenek ki erős hatást a reálgazdaságra, vagyis nem vetik vissza a beruházási és a fogyasztási kedvet.
Vágna is, meg nem is 2

Vágna is, meg nem is 5

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik