Gazdaság

Fehéredhet az építőipar

Újra elindultak a tárgyalások az érítőipari szakmai érdekképviseletek és a kormány között. Az egységes bértarifa rendszer részleteit az ÉVOSZ várhatóan május 31-ig terjeszti be a tárcának.

Végre együttműködési megállapodás született a kormány és az építőipari szervezetek képviselői között az ágazat kifehérítését illetően. Ennek célja, hogy az építőipar minden ágazatában külön-külön meghatározásra kerüljenek a minimálisan és kötelezően fizetendő bérek, és ezeket jogszabály is rögzítse. Ehhez ágazati kollektív szerződést kellene létrehozni, melynek egyik eleme lenne a bértarifa rendszer kialakítása – mondta el a FigyelőNetnek Nagy János, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) ügyvezető igazgatója. A kialakításra kerülő rendszer lényege, hogy a szakmunkások a tapasztalataiknak megfelelően kapjanak fizetést.

A szakma már körülbelül 15 éve egyezkedik a kormánnyal ez ügyben, de a tárgyalások eddig sohasem vezettek eredményre; ezelőtt ugyanis a kormányzattól nem kaptak konkrét ígéretet a probléma rendezésére. A mostani megállapodás azonban nagy előrelépésnek számít, hiszen elindította a rég várt folyamatot az iparágban uralkodó káosz rendezésére.

Az egységes bértarifa rendszer kialakítása érdekében ágazati párbeszédbizottságok alakultak, melyek munkája során többek között újra kidolgozásra kerül az ágazatokban megkövetelhető szakmai minimálbér – mondta Nagy.

A kormány szándéka szerint 2006. január 1-től lépne életbe az ágazati kollektív szerződési rendszer részét képező ágazati bértarifa rendszer és a szakmai minimálbér, amelynek részleteit az ÉVOSZ terjeszti be a tárcának május 31-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik