Gazdaság

Hol hat a forintárfolyam?

NAGYOBB BEVÉTEL. A forintgyengülés számos ponton érezteti hatását egy exportcég életében, számviteli kimutatásaiban, s nem minden esetben pozitívan. Árbevételi soron az exportáló cégek számára a gyengébb forint még mindenképpen kedvező, hiszen adott mértékű külföldi bevételért több forintot kapnak. Az üzemi eredményre ez a pozitív hatás áthúzódik, azonban nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a költségek sok esetben természetes fedezeti pozíciót jelentenek az alapanyagon keresztül, így az árbevételen keresztüli kedvező tényezők nem fordíthatók le teljes egészében a működési eredmény szintjére. Fontos kiemelni, hogy a működés területén a forint gyengülése időben elhúzódva, apró tételként jelentkezik.

DRÁGÁBB ADÓSSÁG. A pénzügyi sorokon ellenben időben koncentrálódva jelennek meg a devizaárfolyam-változások hatásai. A forint gyengülése következtében a devizaadósságokon a cégnek vesztesége keletkezik, mégpedig a mérlegkészítés fordulónapján számolt árfolyamon. Emiatt rövid távon a devizában történő hitelfelvétel nem tekinthető természetes fedezetnek.

VÉDEKEZÉS. A forint erősödődése ellen számos társaság köt fedezeti ügyletet, ezek viszont veszteségforrásként jelennek meg gyengülés esetén. Vannak olyan konstrukciók, amelyek bizonyos szintig nem járnak pénzügyi veszteséggel, ám ezek is potenciális veszélyforrásként értékelhetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik