Jankó Ferenc, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnöke és Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének vezetője – mindketten a szakágazati párbeszéd bizottság társelnökei – csütörtökön közleményben tájékoztatták az MTI-t arról, hogy az agrártárca segítségét kérik az ágazat gondjainak megoldása érdekében.
A közlemény ismerteti: a hússzakágazat szereplői kérik az Európai Unióban alkalmazott sertésminősítési rendszer használatát Magyarországon is, továbbá egyenlő elbánást szeretnének a húspiac szereplői között a higiéniai feltételek, a számviteli és adózási előírások betartatása területén. A szakágazati párbeszéd bizottság kéri azt is, hogy a magyar húsipar szereplői az unióban szokásos támogatást kaphassák meg a vágóhídi melléktermékek elhelyezéséhez. Emellett a magyar vállalatok ne szenvedjenek hátrányt az állatorvosi költségek megfizetése területén.
Az aláírók – a Magyar Húsiparosok Szövetsége és a Húsipari Dolgozók Szakszervezete – úgy vélik, hogy a húsipar helyzete tovább romlik. Ezt mutatja szerintük az is, hogy a húsipar exportja mind volumenét, mind részarányát tekintve csökken. Az export részesedése az össztermelésből a korábbi nagyságrend felére mérséklődött. Ugyanakkor a magyar húsipar jelenleg semmilyen nemzeti támogatást nem élvez.
