Gazdaság

A tizenhárom adólépés,

Gyurcsány Ferenc permanens tettrekészségének újabb bizonyítéka, jól illeszkedik a száz lépésként meghirdetett menetelés kapcsán eddig történtekhez. Zavarba ejtően improvizatív ugyanis, jóllehet első látásra úgy tűnhet, van benne rendszer. Eldőlt például, hogy – legalábbis a jelenlegi kormányzati időszakban – Magyarország nem veszi át a régióban divattá váló egykulcsos egyszerűsítést. A nagyobb társadalmi igazságossággal magyarázott progresszív elvonás továbbra is együtt él majd a szociál- és családpolitikának minősített mentességek és kivételek tömegével.

Amire a kormány vállalkozik (elsősorban az áfa és az szja kulcsainak csökkentése), azt egyértelműen a választási szempontok magyarázzák. Az árak várható mérséklődése az alapvető termékek és lakossági szolgáltatások esetében, valamint a nettó jövedelmek emelkedése viszont legalább lehetővé teszi, hogy becsempésszék – luxusadó elnevezéssel – a vagyonadó csíráját, amely hosszabb távon kiszélesítve megalapozhatja majd az egyéb terhek mérséklését. Persze csak akkor, ha ez az irány marad hosszabb távon. Az adóváltozásoknak ugyanis ez a leggyengébb pontja. A kormány középtávra tervez, kész helyzet elé próbálván állítani a jövő évi választásokat követő időszakra akár saját magát, akár mostani ellenzékét. Az előbbi még csak magyarázható (bár a közvélemény-kutatásokkal nem igazolható) önbizalmat tükröz, kormányváltás esetén viszont semmi garancia nincs arra, hogy nem borul minden mostani terv. A jelenlegi politikai helyzetből kiindulva: az ellenkezőjére annál több.

A 2007-re és az azt követő időszakra vonatkozó adópolitikai elképzelések racionalitását így most felesleges lenne mérlegelni. Annyi látszik csak biztosnak, hogy a jövő évi költségvetési tervezés 200 milliárdos mínusszal indul. Tekintetbe véve, hogy az idén már júniusra eljutottunk az éves tervezett hiány csaknem száz százalékáig, elképzelhető, jövőre milyen szoros kiadási költekezést kellene összeállítani ahhoz, hogy (legalább papíron) a 2010-es euró-konvergencia pályán tudjunk maradni. Ennek realitásairól azonban egy szót sem szólt a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik