Gazdaság

Egérpad a levegőben






Egérpad a levegőben 1
Egérpad a levegőben 2
Egérpad a levegőben 3
Egérpad a levegőben 1

Nem valamiféle szilárd vászonra, hanem egyedülálló újítással a levegőbe permetezett párára vetít képeket projektoraival a finn FogScreen nevű vállalat. Az ily módon megvalósuló sejtelmes megjelenítést a cég mostanáig elsősorban installációkban használta, újabban azonban interaktívvá fejlesztette a megoldást, amely most már speciális egerek használatát is lehetővé teszi.

A FogScreen így jelenleg lézeres érzékelőkön alapuló távegérrel, de az érintőképernyőkhöz hasonlóan a felhasználó ujjaival is irányítható. Ez olyan látványos, korábban elképzelhetetlen prezentációkat tesz lehetővé, amely során például az előadó, mondókája befejeztével egyszerűen a képernyőn átsétálva hagyja el a pódiumot.

A cég által vetített szellemkép mérete az eljárás fizikai korlátai miatt ma még meglehetősen nagy, 1,5×2 méteres, ám a fejlesztők célja, hogy akár az otthoni felhasználók számára is használható, az asztali PC-khez mellékelhető, a számítógépes monitorokkal egyenrangú képernyőt állítsanak elő a rendszerből. Ehhez viszont nemcsak az elszálló párát visszagyűjtő elszívó berendezést, hanem a ködvászon minőségét befolyásoló porlasztó készüléket is tovább kell fejleszteniük – ehhez pedig a finn mérnökök szerint még évekre lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik