Gazdaság

Kamatot csökkent az EKB?

Az Európai Unió hétfő óta tanácskozó pénzügyminiszterei erőfeszítéseket tesznek az euró iránti bizalom megerősítésére, miközben egyre nagyobb nyomás nehezedik az EKB-re, hogy csökkentsen kamatot.

Az euróövezet pénzügyminiszterei hétfő este kezdődött tanácskozásukon a Napi Gazdaság cikke szerint elsősorban a közös valuta meggyengülésével foglalkoztak, amit egyrészt az EU-alkotmány francia és holland leszavazása körüli bizonytalanság, másrészt az EU gazdasági növekedésének megtorpanása okozott. Az eurónak lökést adhatna a gazdasági fellendülés, amelynek azonban nincs sok jele, ezért erősödik a nyomás az Európai Központi Bankra (EKB), hogy csökkentse az immár két esztendeje 2 százalékon tartott kamatlábat. Otmar Issing, az ECB vezető közgazdásza egy német lapnak úgy nyilatkozott, hogy belefér a bank stratégiájába egy esetleges kamatcsökkentés.

Általános a nézet, hogy a stabilitási paktum minap megváltoztatott feltételeit határozottan alkalmazzák a paktum immár harmadik év óta megsértő Olaszországgal szemben, amelynek idei hiányát az olasz központi bank a GDP 4 százalékára becsüli. A brüsszeli bizottság ma javasolja a tagállamoknak, hogy kezdjék meg a túlzott deficitre vonatkozó eljárást Rómával szemben. Olaszország immár harmadik éve megszegi a költségvetési deficitre vonatkozó előírásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik