Élet-Stílus

Egy villányi gyógybor

Mindig elismeréssel adóztunk Malatinszky talentumának, franciás eleganciájának, önértékelésizavar-mentességének és merész árképzésének.

Malatinszky Csaba Villányban működik 28 hektáron, kábé 100 ezer palackot bocsát ki, lépésről lépésre felépített borászatából rendre színes, kiegyensúlyozott borok pörögnek ki a napvilágra.

A cabernet franc új hazára talált itten, e véráztatta, balkánias félperiférián, mely meglehetősen kellemetlen ötvözete európaiságnak és nem-európaiságnak. A cabernet franc persze tojik erre, mint madár az ornitológiára, melegkedvelő, ugyanakkor eléggé fagytűrő, nem rothadós, normale weise október közepéig éri el 18 mustfokot (100 gramm must cukortartalma grammban). Malatinszky mindig teljes (fenolos) érettségben, azaz 21-22 mustfokon és beérett polifenolokkal gyűjti be szőlőit, mert így sokkal finomabb tanninjai, csersavai lesznek a bornak. A polifenolok azok a divatos, sokat emlegetett erős antioxidánsok, melyek jótékony hatása állítólag 40-szer erősebb, mint a C-vitaminé, a vírusok sikítva menekülnek előlük, a tumorok fejlődése lelassul, zsírpárnáink és úszógumijaink kipukkadnak.

Szép, halk, elegáns fa illatban-ízben fűszeres-szegfűszeges mély illat. Kerek, elegáns, hosszú bor, fiatal, de nem tapló tanninnal. Igen friss savak tengelyén forgó meggyes felhangok (borleírási szép képzavar, szebben: szinesztézia). Teltkarcsú, nem nehézkes test és struktúra, egyszóval Malatinszkynek ez a sur lie (szűretlen, szűréssel-derítéssel nem megnyúzott) bora is tök pazar, franciásan elegáns és harmonikus, orvosság a tépett testnek és léleknek.

Vadételekhez, belsőségekkel készült ételekhez, vadashoz, báránysülthöz, füstölt sajtokhoz ajánlható. Pillanatnyilag csak előjegyezhető, jövőre lesz kapható valamivel 10 ezer fölötti áron. Ugyanennyibe kerül egy doboz emelt polifenol tartalmú roboráló tabletta is, cabernet franc nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik