Belföld

MSZP: kérdések az új kormányhoz

Lendvai Ildikó arra szeretne választ kapni, hogy mit tervez az új kormány.

Terveiről kérdezi az új kormányt szombati megalakulása előtt Lendvai Ildikó, az MSZP leköszönő elnöke, aki szerint a kormányprogram szövege és parlamenti vitája nem adott megfelelő tájékoztatást.A szocialista politikus többi között azt kérdezi: miből, mikor, mennyi adócsökkentésre lehet számítani? Mi lesz a július 1-re ígért adócsökkentéssel és mi lesz később? Mire számíthatnak a nyugdíjasok? Milyen tárgyalásokra készül az új kabinet a Nemzetközi Valutaalappal (IMF)?

A pártelnök arra is választ vár: mit tervez az új kormány a szociális és családi ellátásokkal? Mi lesz a krízisalappal? Folytatják-e az Út a munkához programot?

Milyen eszközökkel biztosítják két hét alatt a teljes közbiztonságot, és ha ez mégsem sikerülne, mit terveznek később? Hogyan fognak vigyázni a közpénzekre, ha a közvagyont pályázat nélkül is privatizálhatóvá tennék, ha megszüntetik az állami vállalatok vezetőinek bérplafonját? – sorolja kérdéseit Lendvai Ildikó.

Az MSZP elnöke azt is tudakolja: az új kormány hogyan hozza helyre a felvidéki magyarokat sújtó politikai hadakozást Szlovákiával, amelyben a szlovák kormány mellett a Fidesz is “bűnössé vált” a kettős állampolgárságról szóló törvény “felelőtlen időzítésével és előkészítésével”?

A politikus a közleményben azt írja, a kormányprogram szerint a választáson 53 százalékot elérő új kormánypártok új társadalmi szerződésre, nemzeti együttműködésre törekszenek. Ha nem akarják kiiktatni a nemzetből a más pártokra szavazó 47 százalékot és azokat, akik nem vettek részt a választáson, az együttműködés rendszerébe őket is be kell vonniuk, az ehhez szükséges információkat velük is meg kell osztaniuk – vélekedik Lendvai Ildikó.

Véleménye szerint tisztességes szerződést csak úgy lehet kötni, ha a felek valódi tájékoztatást kapnak, a kormányprogram szövege és vitája azonban ezt nem adta meg. Ezért az MSZP-re szavazó egymillió választó nevében és rajtuk kívül is minden állampolgár érdekében szeretne a szocialista pártelnök a kormányprogram szombati szavazása előtt választ kapni arra, mit tervez az új kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik