Gazdaság

Aktív keresők

KOALÍCIÓS EGYEZTETÉSEK. Miután a Fidesz-MPP hét végi kongresszusa nagy többséggel megadta a felhatalmazást, hétfőn megkezdődtek a tárgyalások a választásokon győztes párt és a kisgazdák képviselői között a koalíciókötés feltételeiről. Az első napon a két fél kölcsönösen vázolta elképzeléseit, amelyek számos kérdésben még jelentős eltéréseket mutatnak. A Független Kisgazdapárt például továbbra is ragaszkodik a több (rész)tárcát magában foglaló vidékfejlesztési csúcsminisztériumhoz, míg a Fidesz-MPP ellenzi a jelenlegi kormányzati struktúra ily mérvű felforgatását. Mindkét oldalon hangsúlyozzák, hogy négy évre szóló koalíciót szeretnének.

NEM ÁLLAMOSÍT A FIDESZ? A következő kormány nem kívánja “államosítani”, a költségvetésbe integrálni a társadalombiztosítási alapokat – nyilatkozta Pokorni Zoltán, a Fidesz-MPP alelnöke. A politikus szerint mindazonáltal nem tartható fenn ezen alapok vagyonvesztéssel és törvénysértésekkel járó tevékenysége. Ezért a hivatalba lépő kormánynak kötelessége, hogy még az idén törvényjavaslatot nyújtson be a tb-alapok törvényes működésének biztosítása érdekében. Evégett három koncepciót dolgoztak ki. A végleges elképzelések a szakszervezetekkel, illetve a munkáltatói képviseletekkel az ősz elejéig tartandó konzultációkat követően alakulnak ki.

EGYHETES TŐZSDEI SZÁRNYALÁS. A választási eredmények, továbbá az oroszországi és ázsiai fejlemények kiváltotta bizonytalanság múltával megnyugodtak a befektetők is. Ennek hatására egy hét alatt csaknem 1200 pontot emelkedett a BUX-index értéke, ezen belül csak a múlt szerdán több mint félezer ponttal javult a mutató. Az e hét keddi korrekció is csak kismértékű csökkenést hozott (lásd a grafikont).

KÖLTSÉGVETÉSI DEFICIT. A központi költségvetés hiánya májusban nem egészen 11 milliárd forint volt; a deficit az év első öt hónapjában összesen 181,9 milliárd forintot tett ki – jelentette a Pénzügyminisztérium. Ez a szám az egész évre előirányzott érték 42,6 százaléka, míg a múlt év azonos időszakában kimutatott 150 milliárd forintos hiány akkor 44,1 százalékos “teljesítésnek” felelt meg.

BŐVÜLŐ KÜLKERESKEDELMI FORGALOM. Idén januártól április végéig jelentősen bővült a külkereskedelmi forgalom. A kivitel 7008 millió dollár volt, 23,3 százalékkal nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában; a behozatal értéke 7821 millió dollárt tett ki, 18,9 százalékkal többet, mint tavaly. Az export és az import 4,4 százalékos ütemkülönbsége kedvezőnek értékelhető.

GABONAPIACI DILEMMÁK. Orbán Viktor a Budapesti Árutőzsdén tett látogatásakor a gabonapiaci válságra utalva elkerülhetetlennek nevezte az állami beavatkozást. A miniszterelnöki poszt várományosa ezért szükségesnek tart a jövő hét elején egy “kerekasztal-beszélgetést” a gabonapiac fontosabb szereplőinek részvételével – beleértve a leköszönő mezőgazdasági minisztert is -, hogy megoldást találjanak az óriási összeget igénylő intervencióra. A tárca éléről távozó Nagy Frigyes nem tartja indokoltnak a gabonakivitel eddiginél nagyobb állami támogatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik