Belföld

Politikusainknak a Balaton a Riviéra

Tulajdonképpen már a kampány része az is, ki hol sütteti a hasát.

Gazdasági válság idején, önkormányzati választások előtt egyetlen politikus sem enged meg magának egzotikus utat. Maradtak azok a helyek, amelyek elérhetőek a köznép számára is, a Balaton mellett például akár kihelyezett ülést is tarthatna a parlament – adta hírül a közrádió.

A legtöbb kormánypárti és ellenzéki politikus a tónál nyaral, de az újonnan megválasztott közjogi méltóságok sem mennek távoli vidékre: Schmitt Pál leendő államfő Erdélybe utazott, és ugyanitt túrázik majd Kövér László házelnök is. Orbán Viktor miniszterelnök a bolgár tengerparton töltötte a szabadságát júniusban.

Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője szerint “ha egy politikus valamilyen luxusutazásra indul vagy legalább is távoli egzotikusabb úti célt választ, az mindig téma, tehát valamennyire borzolja a kedélyeket”.

A luxusnyaralás visszatérő elem a lejárató kampányokban. 2003-ban hetekig volt téma Medgyessy Péter akkori kormányfő kubai nyaralása, és Orbán Viktort is támadták ellenfelei tavaly, miután kiderült: a gazdasági válság kellős közepén Mexikóban töltött két hetet.

Braun Róbert stratégiai kommunikációs szakember, aki korábban SZDSZ-es és MSZP-s politikusoknak adott tanácsot, azt mondja: a politikusoknak érdemes kikérniük tanácsadóik véleményét, olyan helyen érdemes nyaralniuk, amely erősíti a róluk kialakult képet.

Nyilván nem véletlen, hogy a mostani kormány számára pontosan annak a szimbolikus üzenetnek, amelyet politikai szinten a kettős állampolgársággal akartak jelezni, az erdélyi látogatás is szimbolikus tartalmú – magyarázta Barun Róbert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik