Belföld

Meggyes lett az adósságrendezési bizottság tagja

Az esztergomi képviselő-testület a volt polgármestert választotta meg a posztra.

Tétényi Éva, a város új, független polgármestere már két képviselő-testületi ülést összehívott a tárgyban (keddre és szerdára), de azokon a Fidesz-frakció nem jelent – mondta el Váczy István, az önkormányzat sajtóreferense. Tétényi ezt követően minden képviselőt névre szóló levélben kérdezett meg arról, vállalná-e tagságot az adósságrendezési bizottságban, ugyanis a korábban tervezett csütörtöki ülésnapon külföldre kellett utaznia, ezért az ülést az alpolgármester vezette le.

A felkérésre Meggyes Tamás volt fideszes polgármester és a jobbikos Stámusz Andrea jelentkezett. Mivel a kérdést névsor szerint tették fel szavazásra, így Meggyest bizottsági taggá választották. Az adósságrendezési eljárás alatt ez a bizottság a legfőbb döntéshozó szerv, a testület feladat- és hatásköreit csak részben gyakorolhatja. A bizottság elnöke a pénzügyi gondnok, tagja a jelenlegi polgármester, a jegyző, a pénzügyi bizottság elnöke és egy helyi képviselő.

Tétényi Éva polgármester november 25-én jelentette be, hogy adósságrendezési eljárás indul a város – előző vezetés alatt felhalmozott – 90 napon túli lejárt tartozásai miatt. Kijelentette, hogy az eljárás megindítására törvény kötelezi, egyúttal megvétózta a fideszes többségű képviselő-testület határozatát, amely arra utasította, hogy további hitelekből fizesse ki a lejárt adósságokat.

Korábbi közlése szerint 1,2 milliárd forint a kifizetetlen számlaállomány, 20 milliárd forint a kötvénykibocsátás, a belső adósság 850 millió, az újszülötteket támogató Szent Miklós Alapra 610 milliós lombardhitelt jegyeztettek be, továbbá 190 milliót nem fizettek be az alapba, 350 millió forint követelést pedig eladott az előző városvezetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik