A genetikailag módosított termékek/összetevők kivédésére hivatott közösségi politika mind többe kerül az Európai Uniónak – figyelmeztetnek a szakértők. Egy minap Londonban közzétett tanulmány becslése szerint a következő 1–3 évben akár 20 százalékkal magasabb árakat eredményezhet ez a politika az élelmiszer- és takarmánypiacon. A génmódosított és a nem génmódosított összetevők közötti árkülönbség szintén növekedni fog – írja az EurActiv.
Valóban drágábbak lehetnek a biotermékek, mint a konvencionálisak, és még inkább, mint a génmódosítottak – erősítette meg Akácz Béla, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) illetékes főosztályvezető-helyettese. Ennek alapvető oka a járulékos költségek emelkedése, ám a környezettudatosság alapján választó fogyasztó a minőségért hajlandó megfizetni a magasabb árat.
Azzal is fontos tisztában lenni, hogy amit az EU a genetikailag módosított termékek/összetevők esetében engedélyez, az automatikusan érvényes a tagállamokban – hívta fel a figyelmet a FVM illetékese. Ezenkívül rendkívül sürgős, hogy Magyarországon is elkészüljön a koegzisztenciatörvény, amely pontosan rögzíti a gmo-k esetleges termesztésével kapcsolatos nemzeti szabályokat.
