Belföld

Több ezer vállalkozó fellélegezhet

A módosítás után a közbeszerzési kifizetéseknek nem gátja a köztartozás.

A Fidesz a jelenlegi gazdasági helyzetben indokolatlan tehernek tartja, hogy egy alvállalkozónak a tízmilliós számláját azért ne fizessék ki, mert van egy ezer- vagy kétezer forintos adótartozása, amely miatt nem kaphatna nullás igazolást az adóhatóságtól.

Szatmáry Kristóf azt mondta, a vállalkozók visszajelzései szerint az APEH nyilvántartása is “hagy némi kivetnivalót” maga után: míg felkerülni viszonylag könnyű arra a negatív listára, amely alapján nem kapnak nullás igazolást, addig lekerülni már nem olyan egyszerű.

A törvényhozás hétfőn fogadta el a közbeszerzésekhez kapcsolódó kifizetési szabályok módosításáról szóló törvényt. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint a közbeszerzéseknél a 200 ezer forint feletti számlákat csak akkor lehet kifizetni, ha a jogosult bemutat egy 30 napnál nem régebbi nemleges – nullás – adóigazolást.

A módosítás egyúttal kivételt tett a 2008. szeptember 30-át követően keletkezett köztartozásokkal, miután ezek nem lehettek akadályai a közbeszerzési kifizetéseknek. Ezt a mentesítést a gazdasági válság indokolta, és az akkori parlament úgy vélte, hogy kivételt tenni ez év július 1-ig indokolt.

A mostani parlament viszont indokoltnak tartotta a mentesség meghosszabbítását az év végéig. Így a 200 ezer forint feletti közbeszerzési kifizetéseknek december 31-ig nem lehet akadálya a nullás adóigazolás hiánya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik