Belföld

Az Orbán-kormány teljesítené Bajnai ígéretét

Navracsics reméli, hogy sikerül 3 százalék alá vinni jövőre a költségvetési deficitet.

A magyar kormány reméli, hogy jövőre sikerül a hazai össztermék 3 százaléka alá csökkenteni az államháztartási hiányt. Az ország olyan reformokhoz kéri az IMF és az EU támogatását, amelyek növelnék a magyar gazdaság növekedési potenciálját – mondta Navracsics Tibor.

A Reuters hírügynökségnek a miniszterelnök-helyettes megerősítette, a kormány elkötelezte magát az idei 3,8 százalékos GDP-arányos deficitcél tartása mellett és azt is reméli, teljesíteni tudják a Bajnai-kormány vállalását, amely 3 százalék alá vinné a költségvetési deficitet jövőre.

Ugyanakkor úgy vélte, hogy még az idei 3,8 százalékos hiány teljesítése is “nagyon-nagyon nehéz lesz … és (azt látjuk), hogy a nemzetközi feltételek kedvezőtlenebbé váltak annál, mint amivel a költségvetés tervezésekor kalkuláltak”.

Az euróövezeti csatlakozási céldátumról Navracsics csak annyit mondott, hogy “az euróövezeten kívüli EU-tagállamok egyike sem vázolhat fel olyan gazdaságpolitikai tervet, amelyben nincs legalább egy hozzávetőleges időpont az eurócsatlakozással kapcsolatban”. Szerinte a korábbi nyilatkozatok alapján “valahol 2014-2015 környékén” lehet erre esélye Magyarországnak.

Az IMF/EU-hitelmegállapodás meghosszabbításakor a kormány olyan kondíciókat szeretne elérni, amelyek továbbra is biztosítanák a magyar költségvetés és közszféra finanszírozását. A miniszterelnök-helyettes szerint olyan útitervet készítenek, amelyből az IMF és az EU látja az elindított változások irányát, kiszámíthatóbb menetrendjét.

Navracsics Tibor közölte: a jegybanktörvény módosítása most nincs napirenden. A változtatás is csak úgy lenne lehetséges, hogy az MNB függetlensége ne sérüljön. Szerinte figyelembe kell venni, hogy Simor András fizetése nagyon magasnak számít ma Magyarországon, de “ha konfliktusok vannak, le kell ülni, és tárgyalni kell”.

Szerinte “ha a miniszterelnök úgy érzi, hogy ideje tárgyalni a központi bank elnökével, minden bizonnyal kapcsolatba lép vele”. Amikor Simor András az MNB elnöke lett, nem tárta a nyilvánosság elé vállalati befektetései egy részét. Ezt nem sok európai országban hagynák szó nélkül, de nincs más lehetőség, mint “tárgyalni és valahogy tisztázni a helyzetet” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik