Gazdaság

ÁLLAMI BIZTOSÍTÁSFELÜGYELET – Vezércsere?

Lapunk értesülése szerint december 15-i hatállyal távozik posztjáról Asztalos László, az Állami Biztosításfelügyelet (Ábif) elnöke. A lehetséges utódot még nem jelölte meg a munkáltatói jogokat gyakorló Pénzügyminisztérium. Információnk szerint a jelöltek között van Uzonyi Tamás, a Hungária Biztosító korábbi vezérigazgatója, de az sem kizárt, hogy végül ismét a régi elnök kap felkérést.

Az Ábif elnökének ideiglenes megbízatása 1997. január 1-jével jár le, miután a miniszterelnök az év elején csak “az új pénzintézeti törvény hatálybalépéséig” hosszabbította meg mandátumát. Az új biztosítási törvény szerint ugyanakkor a felügyelet elnökét hatéves időtartamra, a pénzügyminiszter javaslatára, a miniszterelnök nevezi ki.

Információink szerint Asztalos távozásában szerepet játszhat, hogy az egyik osztrák kalózbiztosító letelepedése kapcsán a közelmúltban többször konfliktusba keveredett a pénzügyi tárcával. Mint arról korábban beszámoltunk (Figyelő 1996/3. szám), az osztrák Grazer Wechselseitige (Grave) biztosító tavaly megszerezte a kormány előzetes elvi hozzájárulását ahhoz, hogy Prima Austria néven biztosítót alapítson hazánkban. Az Ábif azonban – arra hivatkozva, hogy a társaság nem függesztette fel illegális tevékenységét – megtagadta a működési engedély kiadását.

Egyes hírek szerint nem véletlen, hogy a Grave a napokban ismét működési engedélyért folyamodott a felügyeletnél (Figyelő 1996/49. szám). Lapunk zártakor csupán annyit lehet tudni, hogy egyelőre tart az egyeztetés az érintettek közt. Így még az is előfordulhat, hogy januártól ismét Asztalos Lászlót nevezik ki, immáron hatéves időtartamra. Más források ugyanakkor kész tényként kezelik az elnök távozását, és lehetséges utódként Uzonyi Tamást, a Hungária Biztosító korábbi vezérigazgatóját jelölik meg. Felmerült ugyanakkor Csurgó Ottónak, a Colonia Biztosító vezérigazgatójának és Trunkó Barnabásnak, a Magyar Biztosítók Szövetsége főtitkárának neve is, ám a hírek szerint ők nem vállalták a megbízatást. A pénzügyi tárcánál érdeklődve hivatalosan azt a választ kaptuk: egyelőre nincs döntés arról, hogy ki lesz 1997. január 1-jétől az Ábif elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik