Gazdaság

Óvatos optimizmus

Derűlátóak a legnagyobb magyar tőkepiaci befektetők a részvény- és kötvénypiacok idei kilátásait illetően, igaz a forint erősödésének csekély esélyt adnak.

Öt százaléknál is nagyobb BUX-erősödést vár 12 hónapos időtávon a válaszadó profi befektetők meggyőző többsége a tőzsdeindex tavalyi 24 ezer 844 pontos záró értékéhez képest. A most következő negyedévre szűkített kép már nem ennyire kedvező, de a megkérdezett 15 alapkezelő több mint fele még így is 5 százalékot meghaladó növekedésre számít. A 3 hónapos időtávon a várható kiugró profitokat illetően viszont erősen megoszlanak a vélemények, noha az új év első napjainak korrekciója újabb beszállási lehetőséget teremtett. Mindazonáltal a hazai tőzsde fő mérőszáma 26 ezer pont fölé kerülhet a tél lezárultával, ha az optimisták forgatókönyve valósul meg.

A profik kedvenc részvényei között továbbra is az OTP a domináns, a bankpapír iránti bizalom töretlennek mutatkozott, többségük úgy gondolta, portfóliójának ez a legszebb kilátású eleme (a megkérdezéskor a bank körüli legújabb fejleményekről a szakembereknek még nem volt tudomásuk). A nagy cégek közül a Magyar Telekom részvényei is egyre kedveltebbek, a slágerlistáról viszont az utolsó gyógyszerpapír is eltűnt, azaz már nemcsak az Egis, de a Richter sem tartozik a befektetők favoritjai közé. A kisebb társaságok közül a Danubiusban és a Linamarban látnak még lehetőséget a befektetők.

Az általános tőkepiaci bizalom részeként a kötvények szegmense is kedvező befektetői megítélésnek örvend, a profik szerint az idén további hozamcsökkenés, és ennek eredményeképpen árfolyam-emelkedés várható az állampapíroknál. Az ottani ármozgásokat megmutató MAX indexet illetően a többség arra számít, hogy a benchmark 2 és 5 százalék közötti emelkedést érhet el az elkövetkező három hónapban, 12 hónapos időtávon azonban az alapkezelők elsöprő többsége 5 százaléknál is nagyobb mértékű erősödéssel számol ennél az indexnél.

A leginkább egyértelmű a kép a hazai valuta piacán: az alapkezelők nem várnak a múlt év véginél erősebb forintot, igaz, számottevő gyengüléssel sem kalkulálnak, bár 12 hónapos időtávon a becslések bizonytalansága megnőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik