Gazdaság

ÖNKORMÁNYZATI GÁZRÉSZVÉNYEK – Böjt után farsang?

Több mint egyéves böjt után január 8. és 30. között kaphatják meg az országos gázhálózatba bekapcsolódott önkormányzatok az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-től a területüket ellátó regionális gázszolgáltató társaságokból, korábbi beruházásaikért cserébe nekik járó részvénycsomagokat.

Agázrészvények kiosztását technikailag lebonyolító K&H Brókerház az ígéretek szerint három héten belül eljuttatja a részvénytulajdont megtestesítő letéti igazolásokat az önkormányzatokhoz, és a részvények fizikai kiadását kérő települések papírjainak a nyomtatása is napokon belül megkezdődik.

A névértéken összesen 18,6 milliárd forintos részvényvagyonból – ami a gázszolgáltató társaságok összesített alaptőkéjének negyven százalékát jelenti – az Észak-dunántúli-, a Dél-dunántúli-, a Dél-magyarországi és a Tiszántúli Gázszolgáltató Rt. (Tigáz) esetében a múltbeli gázhálózati beruházásaik arányában részesedhetnek a helyi önkormányzatok, a Közép-dunántúli Gázszolgáltató Rt. (Kögáz) részvényeit pedig a hosszasan húzódó vagyonátadási ügyre végül pontot tévő múlt év decemberi kormánydöntés alapján lakosságarányosan osztja ki az ÁPV Rt. Ez utóbit azonban még a privatizációs szervezet igazgatóságának is jóvá kell hagynia, hiszen korábban az ÁPV Rt. a Somogy, Veszprém és Zala megyét gázzal ellátó Kögáz esetében is beruházásarányos osztozkodásról határozott.

Már most látszik, hogy ha a többit nem is, de a Kögáz-részvények átadását perek kísérik majd, hiszen a beruházásarányos kiosztás a kis és közepes lélekszámú települések számára a nagyvárosokkal ellentétben hátrányos, és ezt több helyi önkormányzat nem kívánja elfogadni.

A gázrészvények lassan egy éve húzódó átadásával várhatóan a papírok kereskedelme is beindul, eddig ugyanis a birtokon kívül lévő önkormányzatok csupán opciós és határidős szerződéseket tudtak kötni a szép számban jelentkező vevőkkel. A hírek szerint egyébként több társaság esetében a gázszolgáltatókban többségi tulajdonnal rendelkező külföldi szakmai befektetők vásárolják a részvényeket névérték körüli áron, de érezhetően más pénzügyi befektetők is érdeklődnek a papírok iránt. Tőzsdei bevezetésre azonban a belátható időn belül csupán a Tigáz esetében kerülhet sor, a Budapesti Értéktőzsdén történő megmérettetéshez a szakmai befektetők közül ugyanis egyelőre csupán a legnagyobb gázszolgáltató társaság 50 százalékát birtokló Italgaz adta elvi beleegyezését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik