Belföld

Az MSZP lemondásra szólítja fel Matolcsyt –

A Nemzeti Ügyek Kormánya - ha kell - önmaguktól is megvédi az embereket.

Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul és népszavazást kezdeményez a magán-nyugdíjpénztári tagságot érintő “zsarolás” miatt – mondta Mesterházy Attila. Az ellenzéki párt elnöke Matolcsy György lemondását követeli.

A szocialisták elnöke szerint a nemzetgazdasági miniszter által bejelentettek “egyértelmű maffiamódszernek” minősülnek, amivel a kormány kiírta Magyarországot a civilizált országok sorából. Az MSZP szerint a döntéskényszer legalább hat ponton sérti az alkotmányt.

Egy alkotmánybírósági döntés szerint a munkáltató által fizetett nyugdíjjárulék a munkavállaló magántulajdonát képezi – mondta a szocialista politikus. Az MSZP egy pertársaságot is létrehozna, amely az államot pereli be a kormány tegnapi döntése miatt.

A szocialisták ennek során egyebek mellett arra is hivatkozni fognak, hogy az alkotmány szerint minden állampolgárnak joga van a tulajdonhoz és a szociális biztonsághoz, vagyis jogosultak a megélhetéshez szükséges ellátásra az öregség, betegség vagy a rokkantság esetén is.

Az MSZP vádjai megkérdőjelezhetik a Nemzeti Ügyek Kormányának korábbi vállalásait, de akár erősíthetik is azokat, hiszen az Orbán-kormány már a Nemzeti Együttműködés Programjában azt írta, hogy az állam “nem ügyeskedhet, nem változtathatja kénye-kedve szerint a törvényeket és a szabályokat”. Márpedig a kabinet szerint ez történt, amikor a pénztárakba tereltek tagokat annak idején.

A különböző vádak ellenére a magán-nyugdíjpénztári tagságot érintő döntés “a sikeres jövő felépítését” is jelentheti, ha nem igazak azok a vádak, amelyek szerint a Nemzeti Ügyek Kormánya csak a pénzt akarja. A Fidesz korábbi vállalása szerint ugyanis “stabilizálja a családok, a nyugdíjból élők helyzetét. Kiszámíthatóvá és tervezhetővé teszi a jövőt.” Ebben az értelemben tehát a kormány az emberek oldalán áll, amikor a pénztárakat kivérezteti.

“Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító magán-nyugdíjpénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek.” Amennyiben a kormány érvelése igaz, akkor a Fidesz ezzel is teljesíti választási ígéretét, hiszen nem a pénztáraknak, hanem az emberek pénzének ígért védelmet.

AJÁNLOTT LINK:

NEMZETI ÜGYEK POLITIKÁJA (Orbán Viktor honlapja)
NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉS PROGRAMJA (parlament.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik