Belföld

A tulajdon védelme döntő lehet a 24 százaléknál

Korábban a munkaadói járulék is tulajdonvédelem alá esett.

Egy, a Bokros-csomag kapcsán 1995-ben hozott alkotmánybírósági határozat szerint “a rendszer részei a járulékfizető munkáltatók”, és a járulék is tulajdonvédelem alá esik – írja a Népszabadság annak kapcsán, hogy a munkaadói járulékot adóvá alakítaná a kormány.

A lap által idézett Ab-határozat szerint “a rendszer részei a járulékfizető munkáltatók (megbízók, stb.) is. A finanszírozás technikai felépítése szerint a járulék egy részét a munkáltató fizeti be – de a kifizetett személyi jövedelem után. …Ezért a biztosítási elemmel járó összes garancia arra tekintett nélkül megilleti a kedvezményezettet, hogy ki fizeti a járulékot az ő javára.”

A Népszabadság hozzáteszi: a testület később kimondta: “mindazon társadalombiztosítási szolgáltatások esetében, ahol a biztosítási elem szerepet játszik, a szolgáltatások csökkentésének vagy megszüntetésének alkotmányossága a tulajdonvédelem ismerévei szerint bírálandó el.”

A Népszabadság utal arra, hogy a nyugdíj megállapításában ugyan nincs szerepe a munkaadói járuléknak, az Ab korábbi állásfoglalása azonban a tulajdonvédelem szempontjából lényegében egy kalap alá vette a járulékokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik