Gazdaság

TŐKEÁRAMLÁS KELET-EURÓPÁBA – Rangsor az ezredfordulóig

Az Economist Intelligence Unit átmeneti gazdaságokkal foglalkozó, negyedévenként megjelenő különkiadványa a múlt héten figyelemre méltó adatokat hozott nyilvánosságra a kelet-európai régió, valamint a FÁK legfontosabb országaiban végrehajtott közvetlen külföldi tőkebefektetések mozgásáról.

Az Economist Intelligence Unit alapvető megállapítása, hogy Közép-, valamint Kelet-Európában 1995-ben több mint kétszeresére emelkedett a közvetlen külföldi tőkeberuházások értéke. Az elemzés szerint a régió a korábbinál erőteljesebb versenytársává vált az ázsiai és latin-amerikai fejlődő piacoknak.

Az 1995-ben mutatott gyors emelkedéssel kapcsolatban az elemzés megjegyzi, hogy annak fő oka az energetikai és a telekommunikációs szektorban végrehajtott nagyszabású magyarországi és csehországi privatizáció. Ettől függetlenül azonban a jelentés úgy véli, hogy – noha ilyen nagyszabású privatizációs akciók nem ismételhetők meg – a régió egészében az évtized végéig számítani lehet a múlt évihez hasonlító növekedésre.

A tanulmány 2000-ig szóló előrejelzése szerint 1996 és 2000 között körülbelül 20 milliárd dollárnyi befektetés áramlik majd a régióba. Ezen az időszakon belül némi ütemvisszaesés várható az első két esztendőben, majd 1998-tól felgyorsul a befektetések ritmusa. A jelentés megállapítja, hogy eddig Magyarország, Lengyelország és Csehország volt a külföldi tőkeáramlás legfontosabb célországa, de az évtized hátralévő részében Lengyelország és Oroszország veszi át az első helyet, miközben Magyarország viszonylagos részesedése csökken.

Az Economist Intelligence Unit szerint a térség legnagyobb befektetője Németország. Jelenleg az összes német külföldi közvetlen befektetés 10 százaléka a térség legfontosabb célországaiba koncentrálódik.

A jelentés foglalkozik a térség gazdaságnövekedésével is, megállapítva, hogy 1996 és 2000 között Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia és Románia átlagosan évi 4,6 százalékos GDP-növekedésre számíthat. Ez kevesebb, mint az Economist Intelligence Unit által tavaly prognosztizált 5,7 százalék, de több az 1994-ben az évszázad utolsó öt esztendejére becsült 4,5 százalékosnál. A most közölt legújabb becslés nemzetközi összehasonlításban azt jelenti, hogy a régió felsorolt országainak átlagos növekedési rátája csaknem kétszerese lesz az Európai Unió 1996-2000-re becsült gazdaságnövekedési ütemének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik