Gazdaság

Időt spórol

A mobil eszközökkel a sokat utazó munkatársak könnyen hozzáférhetnek a szükséges információkhoz.

Időt spórol 1

Sok cégnél probléma, hogy a sokat utazó vezetők mi módon tudnak hozzáférni azokhoz az információk-hoz, amelyek szükségesek a munkájukhoz, de csak az irodai számítógépen elérhetők. A logikus eszköz ez esetben a laptop – mondanák többen csípőből, ám lássuk be: a hordozható PC sok esetben fölösleges. Az üzleti életben ugyanis leginkább csak az e-mail, a határidőnapló és a névjegyzék külső elérése fontos. Költséghatékonyabb és egyszerűbb, ha egy PDA-t, vagy éppen a mobiltelefont használunk.

WAP-os elérésnél nincs szükség külön eszközbeszerzésre sem, elegendő a jól megszokott mobil. A Westel – a Microsofttal együttműködve – már egy ideje kínálja az erre a célra fejlesztett szolgáltatását, mobil iroda néven. A dolgozó a levelezését, határidőnaplóját és címlistáját online el tudja érni, és bejegyzéseket is szerkeszthet. Amint az asszisztens a benti PC-n rögzít egy találkozót, azt a következő pillanatban látja a célszemély is. A rendszer automatikusan sms-t küld a dolgozónak az adott esemény részleteivel, spórolva a titkárnő idejével és a telefonköltséggel. A távellenőrzés működik a saját feladatlista esetében is, de az egyes projektek munkafázisainak állását szintén nyomon lehet követni.

E fenti megoldásnak némileg fejlettebb módja a Vodafone, az SAP és a HP együttműködése. A munkavállaló az iPAQ PDA-król tud hozzáférni az SAP vállalatirányítási rendszerhez, természetesen beosztástól függően differenciált jogosultsággal. Kivel ne fordult volna elő, hogy egy fontos külső munka előtt csak azért kellett hanyatt-homlok visszarohanni a céghez, hogy a munka “reggel még csak félkész állapotban lévő” dokumentációját magához vegye. Ha PDA-n, vagy asztali PC-n, esetleg laptopon keresztül érjük el a vállalati hálót, ezeket bárhonnan le lehet tölteni.

A kereskedők és ügynökök hatékonyabban tudják értékesíteni cégük termékeit, ha egy PDA-val elérik a központi logisztikai rendszert és rögtön látják: tudják-e teljesíteni a megrendelt mennyiséget, ha igen, mikorra, ha nem, akkor pedig mivel lehetne pótolni a partner által kívánt árut. Így dolgoznak számos hazai sörgyár területi képviselői, de a Fővárosi Vízművek vízóra-leolvasói is kis kézi készülékekbe írják be a leolvasott adatokat. A PDA aztán rögtön meg is mondja a vízfogyasztást, sőt arra is figyelmeztet, ha az jelentős eltérést mutat az eddig megszokottól. Ma már azonban nem csak házon kívül, de a cég területén is van értelme a mobil irodai alkalmazásoknak. Ehhez azonban vezeték nélküli hálózatra van szükség, amelyen keresztül a felhasználó kézi számítógépével akár többféle szabvány (WLAN, BluetoothŽ vagy GPRS) szerint is csatlakozhat a hálózathoz.

Vannak azonban, akik nem igényelnek ilyen széles körű szolgáltatást. Mi történik például akkor, ha valaki csak a levelezését szeretné teljes körűen használni? “Egyre több készülékbe építenek már e-mail klienseket, amelyek segítségével hozzáférhetünk az elektronikus levelekhez, s a szolgáltatás kényelemesebb mondjuk a WAP-os e-mailnél” – mondja Maradi István, a Westel vezérigazgató-helyettese. Ehhez nyújt segítséget a nemrég elkészült SyncML nevű szabvány, amely a távolból rögtön szinkronizálja a PC-n lévő adatokat. A SyncML esetében a mobiltelefonnak és a levelezőrendszernek kell támogatnia ezt a fajta szinkronizálási szabványt. “A PC és a telefon eddig is szinkronizálható volt, de csak kábelen vagy infraporton keresztül. A SyncML segítségével a távolból is elérhető ez a funkció” – mutat rá Maradi.




 Internet
www.handheldnews.com • pda.lap.hu • www.westel900.hu/elofizetes/szolgaltatasok • www.pdatech.hu •

Hamarosan mindenki az úgynevezett push e-mailekről fog beszélni. A hagyományos leve-lezés a pull e-mail, vagyis mi magunk töltjük le a leveleinket, amikor éppen akarjuk (mintegy kihúzzuk a leveleket a szerverből), vagy ahogy a levelezőprogramunk be van állítva. A Push e-mail ellenben a levelet, amint az megérkezett a mail-szerverre, rögtön a nálunk lévő mobilkészülékbe nyomja. Egyelőre csak a BlackBerry nevű szolgáltatás fejlesztett ilyen lehetőséget, ami csak a saját készülékein működik. Ám már a mobilgyártók is dolgoznak az efféle megoldásaikon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik