Gazdaság

A mindentudó Corian



A mindentudó Corian 1
JOHN PAWSON: MOSDÓ. Fürdőszoba

A folyamatos fejlődés kultúrájában élünk, amely a nyersanyagok kutatása terén a magas technológiai tudást képviselő, progresszív anyagok sokaságához vezetett. A flexibilis kerámiák, a habosított fémek, a vezetőképes, fénykibocsátó műanyagok és a formatartó (alakemlékezettel bíró) ötvözetek bevezetésével a nyersanyagok tulajdonságai lényegileg változtak meg. A szintetikus polimerek, amelyek egyre jobban képesek utánozni a természetes matériák erényeit (és mindeközben figyelemre méltó taktilis tulajdonságokkal is rendelkeznek), radikálisan módosítják az új termékek formai lehetőségeit. Ezek az új anyagok nem kis kihívást jelentenek a designerek számára, mert a folyamatos tökéletesítéssel, anyagkutatással párhuzamosan haladva kell felfedezniük és kibontaniuk a bennük rejlő lehetőségeket.



A mindentudó Corian 2
MARC NEWSON: DIODE. Az anyag áttetsző változatából lámpák is készülnek.

Több mint negyven év telt el azóta, hogy az Egyesült Államokban található DuPont cég (amelynek nevéhez olyan eredmények fűződnek, mint a neylon vagy a teflon) fejlesztőmérnökei megalkották a század egyik legsokoldalúbb anyagát, a Coriant. Évtizedek kellettek ahhoz, hogy ez a minden tekintetben egyedülálló tulajdonságokkal bíró matéria eljusson a háztartásokba (főleg konyhai pultok anyagaként ismert), több mint száz színben létezzen (áttetsző és fényvisszaverő változatban is), s a designgondolkodás részévé váljon.



A mindentudó Corian 3
JAMES IRVINE: VITAMIN BÁR. Jól szemlélteti a Corian alakíthatóságát.

A Corian világra jötte a véletlen műve volt. A kutatók eredetileg egy polimer alapú építőanyagot szerettek volna előállítani. A kétharmad részt ásványi anyagból (alumínium-hidroxid) és egyharmad részt akrilgyantából álló Coriant az egyik feltaláló lányáról, Cory Annról nevezték el. Az anyag egyesíti a természetes ásványok szilárdságát a korszerű műgyanták rugalmasságával. Felszíne teljesen homogén, szennytaszító, karcálló, könynyen tisztítható, és a legtöbb vegyszernek ellenáll. Melegebb tapintású, mint a fém, tartósabb, mint a fa vagy a kerámia, ugyanakkor teherbíró és színtartó. Megjelenésében, felületi hatásában a márvánnyal és a gránittal veszi fel a versenyt, alakíthatóságát tekintve pedig a műanyagokkal vetekszik. Bármilyen más matériával jól kombinálható, s szinte nem létezik olyan technológia, amellyel ne lenne megmunkálható.



A mindentudó Corian 4
REMO ZANIN: LÁMPÁK. Szokatlan, Corianból faragott törzsek, juharfa ernyőkkel.

Hőre képlékennyé válik, a termofomálás és a formába öntés révén lágy, organikus vonalvezetésű bútorok, szaniterek és lámpák alapanyaga, a háztartásokban konyha- és mosdópultként használatos különböző vastagságú Corian lapok pedig vágással, CNC marással nyerik el végleges méreteiket. A bútoripar mellett a repülőgép- és hajógyártást, valamint higiénikus volta miatt az egészségügyet is meghódította a század egyik leguniverzálisabb anyaga, amely valószínűleg még sok meglepetést tartogat a számunkra. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik