Gazdaság

Tízezren túl

Közel négy év után ismét 10 ezer pont fölött zárt a BUX.

Stabilizálta pozícióját az öt számjegyű tartományban a tőzsde irányadó indexe. A történelmi csúcs sincs már messze, ám kérdéses, kitart-e odáig a lendület. A piaci szakértők a Richtert ilyen árszinten már nem tartják olcsónak, a Matáv vonzereje 800 forint felett határozottan lecsökkent, így a piaci emelkedés továbbvitele az OTP-re, a Molra és esetleg pár kisebb papírra hárul.


Tízezren túl 1

A folytatásról erőteljesen megoszlanak a vélemények. A piaci szakemberek egy része további OTP- és Mol-vezérelte emelkedésre számít, ugyanakkor megjelennek olyan vélemények is, amelyek kifulladásról szólnak, illetve a kötvénypiacra való átruccanást tanácsolják. Az OTP mellett még 3 ezer forint felett is kitartanak az optimista befektetők; a bankpapírt alulértékeltsége miatt kedveli a piac, a részvény hétfőn új csúcsra került. A Mol esetében a szakértők jellemzően a gázüzletág ügyének rendeződését, illetve a regionális expanziót emelik ki az optimizmus bázisaként.

Annak idején, a tech rally csúcspontján, a BUX záróértéke 10 ezer 472 pontot ért el. Ma már szinte ugyanezen a szinten forog az index, csak éppen egészen más papíroknak köszönhetően. A múltkor a magas értékben komoly szerepe volt a 2655 forinton is megfordult Matávnak, miközben a jelenkor egyik sztárja, az OTP akkor még 1600 forint alatt forgott. A Mol és a Richter esetében határozott felértékelődés volt megfigyehető, miközben a középmezőnyben (Pannonplast, Synergon, Antenna Hungária) hatalmas veszteségek rázták meg a piacot.

Most kevés az esély arra, hogy az index a 2000-ben még tündöklő papírokból merítsen erőt; a kisebb részvények közül leginkább a Démász lemaradására hívják fel a szakemberek a figyelmet, amely kötvényjellegű befektetésként profitálhat a hozamszintek idei évre várt eséséből. Az elmúlt időszakban lezajlott emelkedés kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a felfutás nem a magyar piacra áramló hatalmas vételeknek tudható be, hanem annak, hogy nincs eladó. Az emelkedés viszonylag alacsony forgalom mellett zajlik, ami törékennyé teszi 10 ezer pont felett a BUX-ot.

Nemzetközi összehasonlításban a 10 ezer pont feletti indexérték dacára a magyar piac még mindig nem drága, a piaci P/E jelentősen alulmúlja a lengyel és cseh tőzsdéét. Ez azt jelzi, hogy elméleti tere még van az erősödésnek, ugyanakkor továbbra sem biztos, hogy a tartós és stabil növekedés olyan hosszú ideig kitart. Februárban sok minden eldől: a negyedik negyedéves gyorsjelentésekből a vállalati fundamentumokról lehet levonni messzemenő következtetéseket, miközben makrofronton a stabilizáció megindulása lehet a kulcskérdés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik