Belföld

A várandós nőket is ingyen olthatják idén

Az idei szezonális influenza elleni vakcina a H1N1 ellen is véd.

A 2010/2011-es szezonális oltóanyag az A/H1N1 vírus mellett véd az A/H3N2 és az egyik influenza B törzs ellen is. Bár a második két törzs nem ugyanaz, mint ami az előző év szezonális oltóanyagában volt, a H1N1 elleni komponens megfelel a tavalyinak. Ennek az az oka, hogy a vírus szerkezete nem változott meg jelentősen, és a szakemberek szerint várhatóan idén is ez a törzs okozza majd a legtöbb megbetegedést. Az úgynevezett trivalens oltóanyag beadása október végén, november elején kezdődhet meg.

A szezonális oltóanyagot idén is ingyen kaphatják a 65 év felettiek, valamint a krónikus betegek, így például az asztmások, a szív-, és érrendszeri betegségben szenvedők, az immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is), a krónikus máj- és vesebetegek, a cukorbetegek, az egészségügyben, illetve szociális intézményekben dolgozók. A korábbi influenzaszezonoktól eltérően a 2010/2011-es szezonban rajtuk kívül a várandós nők és azok a nők is térítésmentesen kaphatják a vakcinát, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon időszakára tervezik.

Az állam tulajdonában tavalyról megmaradt H1N1 vírus elleni oltóanyag egy részének a szavatosságát az Országos Gyógyszerészeti Intézet az idei influenzaszezonra meghosszabbította. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint ezeket az oltóanyagokat jelenleg ellenőrzött körülmények között tárolják, és biztonsággal felhasználhatók, mivel ezek a vakcinák ártalmatlanok és hatásosak.

Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy a megmaradt H1N1 elleni oltóanyagot elsősorban azok a kockázati csoportokba tartozó személyek kérjék, akik az elmúlt 12 hónapban nem kaptak pandémiás influenza elleni védőoltást. A szakemberek szerint ajánlott a H1N1 elleni védőoltás valamennyi várandós nőnek a terhesség hónapjától függetlenül mindaddig, amíg a szezonális oltóanyag nem áll rendelkezésre, valamint azoknak a nőknek is, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik. Az ÁNTSZ megjegyzi: tavaly több mint 17 ezer várandós nő kapott FLUVAL P (H1N1 elleni) vakcinát, és az ismert enyhe mellékhatásokon kívül súlyos nemkívánatos eseményt senki nem jelentett a védőoltással kapcsolatban.

Az ÁNTSZ ajánlja az ingyenes H1N1 elleni vakcinát a 60-64 év közötti egészséges embereknek, az 1-24 év közötti egészséges gyermekeknek és fiataloknak, az oktatási-nevelési intézmények dolgozóinak, a közigazgatásban ügyfélszolgálattal foglalkozó személyeknek, a 12 hónapos vagy annál fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élőknek. Ezenkívül az Országos Epidemiológiai Központ azt is javasolja, hogy adható legyen ez a védőoltás a sertés vagy baromfi vagy ló tartásával, valamint ezen állatok szállításával foglalkozóknak, a baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozóknak, valamint mindazoknak, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik