Belföld

Borsik: csalódást okozott az OÉT ülése

Az Autonóm Szakszervezetek elnöke szerint a kormány helyrehozhatatlan hibát vétett.

A tárgyalásnak nincs alternatívája, a szakszervezetek készülnek az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) októberi ülésére, ahol remélhetőleg a munkavállalókat érintő konkrét kérdések is napirendre kerülnek – mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.

Megjegyezte, hogy az új kormány hivatalba lépését követően több mint négy hónappal, e hét hétfőn megtartott OÉT-ülés csalódást okozott, attól jóval többet vártak.

“A miniszterelnök elmulasztotta annak lehetőségét, hogy a szociális partnereket méltó módon tájékoztassa arról, ami a kormányzati politikában kialakulni látszik” – mondta Borsik János. A szakszervezeti vezető szerint ez “helyrehozhatatlan hiba”, de a tárgyalásnak nincs alternatívája.

Az októberi OÉT-en egyebek mellett a jövő évi minimálbérről, a szakmunkás bérminimumról és a bruttó bérnövekményre vonatkozó kormányzati ajánlatról kívánnak tárgyalni – tette hozzá Borsik János.

Kitartunk amellett, hogy a három oldal – munkavállalók, munkaadók, kormány – országos szintű tárgyalásainak folytatódnia kell, s nem engedjük, hogy a kormány negligálja az OÉT munkáját – mondta az Autonómok elnöke.

Bejelentette: felvették a kapcsolatot a nemzetközi szervekkel, s a két európai szakszervezeti szövetségnek, illetve a nemzetközi szövetségnek jelezték, hogy a kormány négy hónapig nem állt szóba a szakszervezetekkel, miközben számos, a munkavállalókat érintő jogszabályt alkotott.

Olyan kérdések, mint a munkaerő-kölcsönzés, a nyugdíjrendszer ingatagsága, vagy a kafetéria megadóztatása, valamennyi szakszervezeti fórumon felvetődik, ezért ezekben a kérdésekben is egyeztetni kívánnak a kormánnyal – jelezte Borsik János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik