Gazdaság

Textiljubileum

A magyar textilipar a rendszerváltás óta agonizál. A gyárak többsége megszűnt, a fennmaradt maroknyi üzem nem fejleszt, többnyire külföldi bérmunkából él, és a Magyar Iparművészeti Egyetemről kikerülő textildesignereknek esélyük sincs arra, hogy az ipar keretein belül tervezői állást kapjanak.


Textiljubileum 1

Egyedi textilek az Eventuell Galéria kollekciójából.

A teljes perspektívátlanság közepette nem marad más hátra, mint előre menekülni. Így gondolták ezt az Eventuell Galéria textiltervező alapító tagjai is 1994-ben, amikor a Nyáry Pál utca egyik pincehelyiségében egyedi tervezésű, kisszériás anyagkollekcióikból designgalériát hoztak létre. Az elmúlt tíz év alatt az Eventuell, mint textiles szellemi műhely, fogalommá vált. A csoport számtalan hazai és külföldi kiállításon mutatkozott be, és rendszeres szereplője a világ legnagyobb szakmai seregszemléjének, a frankfurti Heimtextilnek is, ahol neves, nemzetközi cégek vásárolják meg anyagterveiket. Mi több, a galériaszervezés mellett Szigeti Szilvia designer, a társaság életre hívója és „frontembere” 1994-ben útnak indította a nagysikerű Textivált is, a fiatal textil- és divattervezők divatszínház- és kiállítás-sorozatát. A galéria a pincehelyiségből tavaly utcafronti bemutatóterembe költözött, ahol az unikális lakástextilek mellett kiegészítők (sálak, nemezelt ékszerek), egyedi párnák, ágytakarók és szőnyegek színesítik a kínálatot. Szigeti Szilvia filmnyomott és hímzett függönyei, Kónya Kinga kézzel festett, applikált és hímzett fényáteresztői, jacquardszövetei és kárpitjai mellett Harmati Hedvig élénk színű, hímzéssel díszített zsenília anyagai találhatók a kollekcióban. Munkácsi Gábor ikat technikával szőtt kelméi, Páger Bernadett aranyszállal díszített, kézzel szövött párnái és nemezmunkái, valamint Csíkszentmihályi Réka hímzett függönyei, madeira és jacquard anyagai képviselik az Eventuell szellemiségét. (A hat textileshez állandó kísérőként Radnóti Tamás belsőépítész, bútortervező is csatlakozik.)


Textiljubileum 2

Színes világ kiállítás a Millenárisban.

A tízéves évfordulót idén júniusban, mivel mással is ünnepelhette volna a stúdió, mint egy jubileumi kiállítással, ahol a tagok művészbarátok munkáinak társaságában – így többek között Gulyás Judit és Füzesséry Erika szőnyegeivel, Schulteisz Márta és Sziráczky Brigitta öltözékeivel, Fazekas Valéria kalapszobraival együtt – mutatták be legújabb anyagfejlesztéseiket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik