Az osztrák hatóságok csütörtökön egy bécsi gyártó csomagolt kebabhúsában találtak lóhúst. A kebabnyársat marha-borjú-pulyka megjelöléssel forgalmazta a cég.
Előző nap vált ismertté, hogy egy karintiai gyártó olyan kolbászt állított elő, amelyhez lóhúst is felhasznált anélkül, hogy ezt feltüntette volna. A helyi élelmiszerügyi hatóság névtelen bejelentés alapján vett mintát a „karintiai házikolbász”, illetve „Lavant-völgyi parasztszalámi” elnevezésű termékekből. A termékeket az egész ország területén forgalmazta a Billa áruházlánc.
A húsfeldolgozó üzem tagadja, hogy szándékosan kevertek lóhúst a kolbászokba. Állításuk szerint az egyik bevizsgált alapanyag egy szlovéniai beszállítótól származott. A tartományi élelmiszer-hivatal rámutatott, hogy a fogyasztók megtévesztése az is, ha külföldi alapanyagot kevernek a „karintiai” jelzőt viselő termékhez.
Előzőleg a Lidl áruházlánc által forgalmazott, kétféle félkész ételben és egy karintiai gyártó által előállított kolbászban mutattak ki ló DNS-t az ellenőrzések. Mindkét terméket levették a polcokról. A Lidl hozzátette, hogy egyik termék sem volt a fogyasztók egészségére veszélyes.
A nagy ausztriai élelmiszer-kereskedelmi láncok (Hofer, REWE, Lidl) csütörtöki közlése szerint a lóhúsbotrány nem vetette vissza a félkész és fagyasztott termékek forgalmát náluk.
Az egyre több szálon futó ügy kapcsán a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, szerinte csak érzelmi okból szokás ellenezni a lóhús fogyasztását. Kubányi Jolán az InfoRádiónak úgy fogalmazott, hogy a lóhús egészséges, kedvezőbb az összetétele, mint más húsoké.