Nagyvilág

Menő lett a lóhús a franciáknál

lovak (ló)
lovak (ló)

Meglepő hatás váltott ki a lóhúsbotrány Franciaországban: az elmúlt hetekben 10-15 százalékkal nőtt a lóhúsfogyasztás a terméket forgalmazó hentesek adatai szerint.

Egy hónappal az után, hogy Nagy-Britanniában botrányt okozott, hogy lóhúst találtak az elvileg marhahúst tartalmazó mélyhűtött ételkészítményekben, a franciaországi hentesek azt tapasztalják, hogy egyre népszerűbb a lóhús. A forgalom átlagosan 15 százalékkal növekedett – mondta szerdán Eric Vigoureux, a lóhúst forgalmazó hentesek szövetségének elnöke a France Info hírrádióban. Szerinte ennek az az oka, hogy most mindenki a botrányról beszél, és azok, akik általában lóhúst fogyasztanak, nem éreznek lelkifurdalást.

A hivatalos adatok szerint a franciaországi húsfogyasztásnak alig 0,3 százaléka lóhús, melynek hatvan százaléka importból származik. A lóhúsfogyasztás egyébként hasonló emelkedést ért el 1996-ban és 2000-ben a kergemarhakór idején. Szakértők szerint a mostani emelkedés nem fog sokáig tartani. Az ilyen botrányok után az adott hústípus fogyasztása általában egy év alatt visszatér a válság előtti szintre.

Az európai kormányzatok eddig rendre arra hívták fel a figyelmet, hogy a lóhússal fertőzött marhahúskészítmények nem jelentenek egészségügyi veszélyt, jóllehet néhány esetben találtak olyan levágott lovat, amelyben emberi használatra alkalmatlan fájdalomcsillapító nyomaira bukkantak.

Az európai fogyasztók ennek ellenére óvakodnak a marhahúst tartalmazó késztermékektől. Eddig több országban, így az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Spanyolországban, Finnországban és Svédországban is vontak ki termékeket a forgalomból. A botrány már az édességgyártókat is elérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik