Gazdaság

Drága agrárbéke

Több mint százmilliárd forinttal távozhattak a gazdák az utakról.

Közismertté az az ígéret vált az agrárdemonstráció nyomán, hogy több áruházláncból száműzik a nagy ellenségnek tekintett “reggeli italokat”. Ám az sem mellékes, hogy a számítások szerint 46 milliárd forintnyi kifizetést előlegeznek meg az Európai Unió (EU) közvetlen termelői támogatásának előrehozásával. Miként az sem, hogy 60 milliárd forinttal – 160 milliárd forintra – bővül az Európa Terv agrárcsatlakozási hitelkerete a demonstrációkat lezáró megállapodás szerint. A hitelnövekmény felére az egyéni gazdák és az őstermelők, a másik felére a társas agrárvállalkozások tarthatnak igényt, míg a mezőgazdasági szövetkezetek számára 10 milliárd forintot különítenek el. A közvetlen uniós támogatások terén a regisztrált 4,5 millió hektár termőterület után hektáronként 8 ezer forint, továbbá anyajuhonként 1600, tehenenként 40 ezer, illetve a tejre literenként 2 forint jár. Az erről szóló minisztériumi ígérvényt május-júniusban válthatják be, az idő előtti kifizetés miatt felmerülő kamatköltség felét az állam átvállalja. A közvetlen kifizetések fennmaradó részéhez szeptemberben juthatnak hozzá a gazdák. További milliárdokat jelent, hogy a termelők viszszaigényelhetik az áfát a támogatások – még a közvetlen kifizetések nemzeti része – után is. Ezt hétfőn, az áfa-törvény részletes szavazása során már támogatta is a parlament.

Az agrárágazatok közül a legjobban a tejtermelők jártak, akiknek az EU-csatlakozásig literenként 68 forint plusz áfa irányárat hirdetett meg a miniszter. Sőt, április 15-éig literenként 4 forint kiegészítő tejtámogatás is jár, a 2 forintos kvótatámogatáson felül. A 68 forintot fizető feldolgozóknak “vigaszdíjul” literenként 40 forintos exporttámogatást fizet az állam, legfeljebb 60 millió literig. A mintegy 400 millió literes tejpiaci felesleg eltüntetésére emellett májustól országosan újraindítják az iskolatej programot, amelyre 800 millió forintot szán a kormány, s ahhoz 580 millió forinttal az unió is hozzájárul. Aki mégis fel akar hagyni a tejtermeléssel, attól az állam literenként 40 forintért visszavásárolja a kvótát.

Az uniós tartási feltételek teljesítését segítő sertéstámogatást 1600 forintról 2000-re emelték, a baromfitartók pedig a tenyészállatok után 120 forint szubvenciót kapnak. Felülvizsgálja a tárca a korábbi kedvezményes hitelek adósságrendezési feltételeit, és könnyíti a kimenekülést az állattartásból.

Az agrárbéke-megállapodás zárómondata azonban baljósan hangzik: ha a felek valamelyike eltér tőle, akkor felmondják. A tejeseket leszámítva az elégedetlenséget nem is sikerült lecsillapítani, a gazdák “első lépésnek”, tüneti kezelésnek tekintik a paktumot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik