Gazdaság

Új csúcson

Az olajpapír az álomhatárnak kikiáltott 8 ezer forintos kurzus felé tör.

Új csúcson 1

Zártkörű, gyorsított részvényér-tékesítés keretében az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. kiiköszörülte a tavaly decemberi csorbát: az intézményi befektetők februárban nagy lelkesedéssel, egyetlen nap alatt megvásárolták a Mol eladásra felkínált 10,5 százalékos részvénycsomagját. Március elején a hazai magánszemélyek jegyezhették le a társaság papírjainak 0,5 százalékát. A siker ez esetben is kétségtelen, a jegyzést a törvényileg meghatározott minimális 3 nap után túlkereslet miatt lezárta a privatizációs szervezet. A részvény kurzusa két nap elteltével új csúcsra, 7200 forintra emelkedett. Mi változott meg december óta a befektetői megítélésben?

A részvényértékesítést az állami tulajdonos ezúttal kitűnően időzítette. Az iparági környezet és a Mol teljesítménye egyaránt kimagaslóan jó megítélés alá esett a befektetők körében. A társaság rekordnyereséget ért el 2003-ban, és a menedzsment az éves eredmények prezentációján optimista hangnemben nyilatkozott a profitabilitás jövőbeli növekedéséről. Az 1999-ben meghatározott stratégia, a gázárak piaci alapú rendezésével párhuzamosan, kezd beérni. Jó stratégia, kitűnő menedzsment, vezető regionális szerep, kedvező profitkilátások, erősen lecsökkent kockázatok – e paraméterekkel írható le jelenleg a társaság.

Eltűnt az árfolyamdiszkontot okozó bizonytalanság is, ami abból származott, hogy az ÁPV Rt. részvényértékesítésének időzítése és az eladásra kínált pakett nagysága is kérdéses volt. A vagyonkezelő holding vállalta, hogy az elkövetkező 180 napban nem dob piacra részvényeket. A Mol 4 százaléknyi saját pakettel rendelkezik, amelyet decemberben még értékesíteni szándékozott, de a társaság szerencsére lemondott arról, hogy a sajátrészvényeit belátható időn belül eladja.

A jövő szempontjából két komoly kérdés maradt nyitva. A befektetők nem látnak tisztán jelenleg a lengyel olajcéggel, a PKN-nel kialakítandó stratégiai együttműködést illetően; a homály legkésőbb a megállapodás határidejéül kitűzött április végéig feltehetően eloszlik. Ma még nincs döntés a gázüzletág eszközeinek további sorsáról sem. A menedzsment a lehetséges alternatívák közül valószínűleg a tényleges értékesítés mellett dönt majd. A bevétel várható mértéke és annak felhasználása azonban még nem ismert.

Ha a fenti két kérdésre a menedzsment a befektetők számára elfogadható választ ad, úgy a Mol részvényárfolyama jó eséllyel még az idén elérheti az elemzők által régóta megfogalmazott, a valóságban azonban eddig sokak által csupán álomnak tekintett 8 ezer forintos szintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik