Nagyvilág

Nyomulnak a kínai űrturisták

űrfelvétel a földről (űrfelvétel)
űrfelvétel a földről (űrfelvétel)

Cirka húszmillió forint, és már izzítják is nekik a rakétákat. A pénzért húsz percig csodálhatják az űrből planétánkat.

Hamarosan a kínaiak is kipróbálhatják az űrutazást, egy pekingi iroda és a holland Space Expediciton Corporation (SXC) cég frissen aláírt megállapodása ugyanis 2014 végétől a távol-keleti ország lakosai számára is elérhetővé teszi a turizmusnak ezt az egyre nagyobb érdeklődést keltő formáját.

A jelentkezőknek legkevesebb 580 ezer jüant (20,6 millió forintot) kell fizetniük, ha a Lynx Mark I jármű fedélzetén akarnak utazni – derült ki a Dexo Travel nevű pekingi utazási iroda vezetője tájékoztatásából. A turistákra egyhetes felkészítés vár a Royal Dutch Airlines vagy az Air France légitársaságnál.

A hajó egyszerre csak egy turistát visz, aki a másodpilóta székében ül a pilóta mellett. A jármű 60 perc alatt ér ki a mezoszférába, 20 percet tölt ott, az utasnak tehát annyi ideje van megcsodálni a Földet és az űrt.

A Lynx Mark I a tervek szerint 2014 utolsó negyedévében száll fel az első turistával a fedélzetén. A hajó 60 kilométer magasra emelkedik. A Lynx Mark I száz turistát fog szállítani, köztük van Bob Geldof ír rockzenész, politikai aktivista, Armin van Buuren DJ, valamint Doutzen Kroes szupermodell. A százból hat helyet tartanak fenn kínai turistáknak.

Az SXC várhatóan 2015-ben Lynx Mark II néven egy második gépet is üzembe állít.

Magyarok is jelentkezhetnek

Korábban beszámoltunk róla, hogy Budapesten is van egy utazási iroda, amely szervez űrutazást. Potom 27 millió forintot kell leszurkolnia annak, aki szeretné elhagyni a planétát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik