Gazdaság

Tüzes trónon

A botrányok óta a bizalom helyreállításáért küzdenek a pénzügyi vezetők az Egyesült Államokban. A nyomással párhuzamosan azonban a hatalmuk is nő.

Pár nappal az Enron könyvelési botráinyának kitörése után Carol B. Tomé iakcióba lendült. Az évi 58 milliárd dolláros forgalmú Home Depot barkácsáruház pénzügyi igazgatója azonnal megszigorította a társaság etikai kódexét és a pénzügyi területen dolgozó 1500 alkalmazott munkáját szabályozó előírásokat. Huszonöt beosztottjának az aláírásával kell tanúsítania, hogy minden pénzügyi kimutatása helyes, hasonlóan a menedzsernőhöz és főnökéhez, Robert L. Nardelli vezérigazgatóhoz, akiket erre a törvény kötelez. “Egész szakmai pályafutásom alatt pénzügyi igazgató akartam lenni – mondja Tomé -, de mostanában néha azt kérdezem magamtól, hogy tényleg erre szerződtem-e.”


Tüzes trónon 1

BÜNTETÉS. A pénzügyi vezetők élete jóval keményebb lett, amióta a kilencvenes évek végének buborékja a nagy port kavaró vizsgálatok és vádak sorozatával kipukkant. Minden bizonnyal szélsőséges eset az “enronos” Andrew S. Fastowé, aki a 78 pontos vádirattal szembesülve ártatlannak vallotta magát, ám minden pénzügyi vezető megemlegeti majd azt a leckét, amely az ő – egyelőre nem bizonyított – gaztetteinek leleplezését követte. A törvényhozók és a hatóságok által megalkotott új jogszabályok garmadája jelentősen hozzájárult a pénzügyi vezetők terheihez, megnövelte potenciális személyes pénzügyi felelősségüket, és szigorú bírságokkal fenyegeti őket, ha megsértenék a törvényt. Most azoknak a pénzügyi vezetőknek, akik tudatosan hamis jelentést adnak az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek (SEC), akár 5 millió dolláros pénzbüntetésre vagy 20 év elzárásra is fel kell készülniük.

 Éleződő feszültségek

 A BusinessWeek és a Deloitte Consulting felmérésében az 519 válaszadó – köztük 214 vezérigazgató és 74 pénzügyi igazgató – véleménye szerint bizonyíthatóan nőnek a feszültségek a pénzügyi vezetők és a vezérigazgatók között. Mindkét csoport úgy érzi, hogy ő maga gondoskodik a megújulásról: a pénzügyesek 64 százaléka, míg az első számú vezetők 47 százaléka saját magát látta az élen. Megdöbbentő, hogy a pénzügyi igazgatók 32 százaléka az új szabályok ellenére lehetségesnek látja egy következő Enron-ügy kirobbanását.

A nagyvállalatoknál jellemzően évi 2-3 millió dollárt kaszáló pénzügyi igazgatók feladata mostanában radikális átalakuláson megy át: ismét vagyonőri szerepbe kényszerítik őket, pedig a tőkepiaci fellendülés sikeres évei alatt sokan már társasági stratégákként kezdtek viselkedni. Néhányan maguk is hozzájárultak a probléma kialakulásához azáltal, hogy agresszív könyvelési technikákat alkalmaztak, például vagyonmérlegen kívüli kimutatásokat készítettek az adósság elrejtésére. Mások saját hatáskörben virtuális nyereségközpontokká váltak, és rutinszerűen jövedelmeket hamisítottak, hogy a Wall Street által elvárt számokat hozzák ki.

Most a pénzügyesek visszatértek az alapokhoz: vigyázó szemüket az adatokra vetik, miközben igyekeznek megzabolázni a többi felső vezetőt. Az audit bizottságok és a szabályozó hatóságok azt várják a pénzügyi vezetőktől, hogy mindenkivel kemények legyenek, a főnököt is beleértve. “Az a dolgom, hogy nemet mondjak, ha valaminek pénzügyileg nincs értelme” – mondja Tomé. “Az időm 50 százalékát valójában azzal töltöm, hogy bulldog módjára beleásom magam a részletekbe” – jegyzi meg Barbara A. Yastine, a Credit Suisse First Boston befektetési bank pénzügyi igazgatója.


Tüzes trónon 1

Az audit bizottságok egyre gyakoribb üléseket hívnak össze s egyre inkább részletekbe menő kérdéseket tesznek fel. A szabályozók, a befektetők és a perre kész felperesek ügyvédei aprólékos kimutatásokat követelnek. A SEC pedig mindig kész lecsapni: a Capital One Financial pénzügyi igazgatója, David M. Willey március 3-án lemondott, miután a felügyelet figyelmeztette, hogy állítólagos bennfentes kereskedelemért beperelhetik. Willey ügyvédjén keresztül tagadja a szabálysértést.

IDŐHIÁNY. A pénzügyi vezetőknek kevesebb idejük marad a törvény által megkívánt jelentések elkészítésére, miközben ezeknek a korábbiaknál részletesebbnek kell lenniük. “Magányos munka, ráadásul kevésbé élvezetes, mint korábban” – panaszolja Stephen L. Key, a Textron és a ConAgra Foods korábbi pénzügyi igazgatója, aki most társasági igazgatóként dolgozik és magánkézben levő vállalatok irányításában segít.


Tüzes trónon 1

Az új pénzügyi vezetők felkutatása tovább tart, mint valaha: hat hónap egyáltalán nem szokatlan. Tavaly a Ford Motor Co. a korábbi pénzügyi igazgatóhoz, Allan Gilmourhoz fordult, hogy átmenetileg lássa el a posztot. Most Gilmour szeretne felügyeleti szerepbe kerülni, és találni valakit, akinek átpasszolhatja a Sarbanes-Oxley törvény megkövetelte papírhegyeket. Eddig nem volt szerencséje: a tárgyalások az IBM pénzügyi igazgatójával, John Joyce-szal a híresztelések szerint zátonyra futottak. “A pálya csúcsán levő szakembereknek most jól megy, és nem szívesen váltanak” – véli Barry I. Bergman, aki a Heidrick & Struggles fejvadász cég pénzügyi vezetőkkel foglalkozó részlegét vezeti.

A pénzügyesek státusa meredeken emelkedik: egyesek már úgy vélik, hogy egyenrangúvá váltak az első számú vezetővel. Sok pénzügyesnek eddig nem látott kapcsolata alakult ki a vezérigazgatóval, aki folyamatosan egyeztet vele, még a legapróbb ügyekben is. “Naponta tucatszor vagyok a főnök (Henry R. Silverman) irodájában. Régebben kisebb ügyekben egyedül is dönthetett. Most mindketten érintettek vagyunk” – meséli Kevin M. Sheenan, a 14 milliárd dollár forgalmú Cendant utazási és ingatlan ügynökség pénzügyi igazgatója. A pénzügyesek olyan kötélen táncolnak, amelyet minden új szabály és rendelkezés magasabbra emel. Tudják, ha megbotlanak, hatalmas esés vár rájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik