Nagyvilág

Elfogadta a városi tanács a tokiói kormányzó lemondását

Pénzügyi botrányba keveredett.

Elfogadta a tokiói városi tanács kedden a pénzügyi botrányba keveredett Inosze Naoki kormányzó lemondását. A botrányos ügy azzal fenyegetett, hogy hátráltatja a 2020-as nyári olimpia előkészítését. Inosze Naoki a múlt héten csütörtökön nyújtotta be lemondását. A 67 éves politikus rekord rövid ideig – mindössze 372 napig – állt a japán főváros élén, pedig ő volt az a választott vezető, aki mindenkinél több szavazattal nyerte el a tisztséget.

A botrány novemberben robbant ki, amikor kiderült, hogy még a választási kampány kellős közepén Inosze 50 millió jenes (105,6 millió forintos) kölcsönt fogadott el egy kórházfenntartó cégtől. A hitelező Tokusukai cég ráadásul érintett egy másik, illegális finanszírozási ügyben is.

A politikus jóhiszeműségét bizonygatta, és azt állította, hogy személyes célokra vette fel a kölcsönt, nem használta fel a pénzt a kampányban, s már vissza is fizette az egész összeget.

Inoszéra egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy váljon meg hivatalától, főleg a kormánypárti vezetők próbálták rábírni erre, mondván, hogy a botrány folytatódása árthat az olimpia előkészületeinek. Ugyanis a kormányzó a 2020-as olimpia pályázati bizottságának vezetője volt egyben. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság idén novemberben ítélte Tokiónak az olimpia rendezésének jogát.

Inosze végül beadta derekát, bocsánatot kért a tokiói lakosságtól a “zűrös ügy” miatt és lemondott.

Várhatóan február elején, a japán sajtó szerint nagy valószínűséggel február 9-én tartanak kormányzóválasztást a japán fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik