Gazdaság

Magyar brókercégek – Személyes varázs

A hazai befektetők továbbra is inkább az önálló brókercégekhez térnek be a bankfiókok helyett.

Míg 2002. a nemzetközi tőzsdéknek és a ivilág vezető brókercégeinek rég nem látott mélységeket mutatott meg, a magyar börzén a múlt év visszahozta a reményt mind a befektetők, mind a kereskedők számára. Az értékpapírpiac forgalmán, valamint az árfolyamok újbóli emelkedésén túl a nemrég véget ért esztendőnek az volt az egyik legfontosabb fejleménye, hogy szinte az összes brókercég nyereségesen működött, illetve korábbi szerény mértékű profitját jócskán növelni tudta.


Magyar brókercégek – Személyes varázs 1

Az alkuszcégek stabil, nyereséges működése – a forgalom gyarapodásán túl – szinte mindenütt a 2001-ben végrehajtott kemény költségcsökkentési intézkedéseknek volt köszönhető, e lépések kisebb társaságok ügyfélállományainak átvételével, s így a piac koncentrációjával párhuzamosan mentek végbe. Ennek eredményeként 2002-ben az első kilenc brókercég a tőzsde összforgalmának közel 90 százalékát mondhatta magáénak. Miután 2002 végén az Eastbrokers-ügyfeleket a Buda-Cash vette át, az élboly létszáma az idei évkezdésre nyolcra olvadt. Érdekesség, hogy ezen éllovas társaságok között csupán egyetlen pénzintézet van – a Takarékbank -, a többi esetben a banki hátterű brókercégek (Erste, CA IB, K&H Equities, ING Barings) megtartották önállóságukat, nem olvadtak be anyabankjukba. A korábban jelentősebbnek számító, de az elmúlt években bankjukba betagozódó brókercégek (például IE-New York-IEB, OTP, MKB) piaci pozíciója 2002-ben marginalizálódott. Ez a fejlemény pedig alátámasztja azt a vélekedést, miszerint a befektetési szolgáltatás specializáltsága miatt csak az e tevékenységre koncentráló társaság (brókercég, illetve befektetési bank) működése lehet igazán sikeres.

A magyar magánbefektetőket korábban jellemzően kiszolgáló számtalan kis brókercég megszűnését követően ezek az ügyfelek jellemzően a nagy társaságokban találtak új szolgáltatóra. A magánbefektetők felé határozottan nyitó jelentősebb alkuszcégek közül kiemelkedik a magyar részvénypiac két legnagyobb szereplője, az Erste és a ConCorde. Ezek a szolgáltatók, amelyek korábban még intézményi befektetőkre specializálódtak, az utóbbi két évben számtalan kis brókercég ügyfélállományát vették át, s így a hazai ügyfelektől származó jutalék már azonos súlyú volt az árbevételükben, mint a külföldi nagy ügyfeleiktől származó összeg. Az olyan nagy banki hátterű brókercégek, mint a CA IB vagy a K&H Equities lényegesen kevesebb hazai ügyfelet szolgálnak ki fenti két versenytársuknál, mivel náluk a belföldi ügyfelek számára az anyabank hálózata végzi az értékesítést – a tapasztalatok szerint meglehetősen sikertelenül. A magyar tőzsdei befektetők ugyanis nem bankfiókokban adják le megbízásaikat, a brókerrel kialakított személyes kontaktus továbbra is elengedhetetlen a sikeres befektetési szolgáltatási tevékenységhez Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik