Gazdaság

A csapatjátékos

Édesapja vállalkozásából nőtte ki magát a Süli András vezette Grepton Informatikai Rt., amely mára az informatikai szolgáltatással foglalkozó magáncégek egyik legnagyobbika.

Hagyományteremtő szándékkal a múlt hét végén immár másodszor dördült el a sörétes puska a Grepton Rt. udvarán, ahol a vállalat dolgozói alkalmi húsfeldolgozó és kolbásztöltő kisiparossá válva disznóölés címen, csapatépítő tréningen vettek részt. A közösségkovácsolás e szokatlan formája a cégvezető, Süli András fejéből pattant ki, aki munkatársait mindig is csapatként szerette volna látni. Hogy ma már egy hajóban evez a részvénytársaság 140 fős legénysége, az a közösen szerzett élményeknek is köszönhető, amit a nyáron havi rendszerességgel ismétlődő bográcsozások, raliversenyek vagy vitorlázások adnak a dolgozóknak. Ez utóbbi, Süli szabadidős kedvteléseinek egyike. 


A csapatjátékos 1

A felszínen laza, de a munkában tréfát nem ismerő, keménykezű vezető nem volt mindig csapatjátékos. Ifjú korában berepülőpilótaként szeretett volna kezet fogni felnőtt önmagával. Elparancsolni ettől a vágyálomtól nem lehetett ugyan, de elterelni a figyelmét mégiscsak sikerült az apának, aki egyszer egy Spektrum típusú számítógéppel állított haza. Süli miután megtanult rajta programozni, hamar revideálta jövőképét…

Bár megszerette a programírást, érettségi után mégis a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki szakára jelentkezett, majd ennek elvégzését követően a közgazdaság-tudományi egyetem vállalatgazdaságtan szakán folytatta tanulmányait.

PROTOMIXES GYÖKEREK. “Huszonnyolc éves koromban vált világossá, hogy leginkább a munkatársak lelkesítéséhez, illetve a csapatépítéshez és irányításhoz van érzékem” – meséli a ma 31 éves igazgató. Amíg ez kikristályosodott, Süli az édesapja által 1977-ben alapított Protomix nevű cégben próbálgatta szárnyait, s figyelte felmenője vezetői munkásságát. A német-magyar vegyes vállalat – amelynek “köpönyegéből” bújt ki a Grepton Rt. is – nagyméretű számítógépeket szervizelt külföldi partnerek számára. Süli a ma 26 éves múltra visszatekintő cég erősségeként említi meg, hogy apja mindig a nemzetközi trendeket figyelve bővítette a vállalat tevékenységi körét. Így amikor külföldön 1985 körül a PC-k népszerűsége megnőtt, a cég számítógép-kereskedelemmel kezdett foglalkozni. Ugyanekkor vette fel szolgáltatásai sorába a Protomix a PC-öszszeszerelési tevékenységet, majd a rendszerváltás környékén a papa ingoványosabb területekre, az egészségügyi hardverfejlesztés felé is elmerészkedett.

Erre volt kísérlet a SWEET 90 képfeldolgozó kártya fejlesztése, ami azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. “Apám naiv volt, mert azt hitte, hogy a rendelkezésére álló szerény tőkével és felkészültséggel fel lehet venni a versenyt azokkal a külföldi cégekkel, amelyek milliárd dolláros keretösszegből gazdálkodva, százfős kutatócsapattal fejlesztenek hasonló kártyákat” – meséli az apja sikereit és melléfogásait is megélt fiú. A Protomix ennek ellenére sem szakított az egészségüggyel. A kilencvenes évek elején az Új Gazdaságba és a rendszerváltásba vetett hiten alapulva a cégen belül megkezdődött egy integrált egészségügyi rendszer fejlesztése, amely teljes körű támogatást nyújtott a járó- és fekvőbeteg-ellátás folyamatához, tárolva a betegekről keletkező összes képi és szöveges információt.

Átütő sikert azonban ez a fejlesztés sem hozott. A kórházak vezetése ugyanis nem értette, miért kerül a szoftver annyiba, mint az alárendelt infrastruktúra, továbbá – mint utóbb kiderült – sok helyen a rendszer működtetéséhez szükséges számítógépek sem álltak rendelkezésre. “Apám az egészségügyben tett sikertelen kirándulásait nem kudarcként, hanem tanulságként könyvelte el. Azt hiszem, untatta őt a gépeladás és összeszerelés, ami mindig jól jövedelmezett a cégnek. Ennél valami sokkal izgalmasabbra vágyott. Ezért sem tiltakozott, amikor mai tulajdonostársam, Nemes Áron rávette, hagyja a hardver-összeszerelést, mivel az informatikai szolgáltatásoké a jövő”.

 

Süli András, 31 éves, nős, gépészmérnök-közgazdász. A Grepton Informatikai Rt. igazgatója közvetlenül 10 százalékot tulajdonol a cégből. A vállalatban 10-10-10 százalékkal részvényes három partner, így a vezetésben is részt vevő Juhász István, Nemes Áron és Novák István, míg a részvénytársaság fennmaradó 60 százalékát a szintén Süli András igazgatta Protomix birtokolja.

Szabadidejében versenyszerűen vitorlázik repülő hollandiján, csillaghajóján vagy 8 méteres One Design típusú nagyhajóján. Télen a jégvitorlázás örömeinek hódol.

A 140 főt foglalkoztató cég 2002-ben 1,4 milliárd forint forgalmat ért el, amelynek 10 százalékát könyvelhette el nyereségként. Az árbevétel 40 százalékát üzleti folyamat automatizáció adja, 25 százalékát a rendszerüzemeltetés, 12-13 százalék keletkezik a termékekhez és infrastruktúrához kapcsolódó szolgáltatásokból, a fennmaradó részt, pedig a technológia menedzsment hozza. Az iparágak szerinti megoszlásnál a forgalom 52 százaléka telekommunikációs piacon realizálódott, de a cég markánsan jelen van a kormányzati szektorban, a bankszektorban, az iparban és az elektronikus oktatás területén is. A Microsoft technológiához kapcsolódó szolgáltató piac árbevételének 25 százaléka a Greptonhoz köthető. A magyar tulajdonban lévő informatikai cégek éves szolgáltatási árbevételének mintegy 5 százalékát adja Süli cége.

Idősebb Süli hitt a tanácsadói múlttal rendelkező partnernek, s 1995-ben a Protomixen belül három fővel szoftver üzletágat hozott létre, amelynek első munkája a Pannon GSM szervizelési és raktár-nyilvántartási rendszerének tervezése és fejlesztése volt. “A sikeres projekt utáni évek a folyamatos megrendelések és a növekedés jegyében teltek – emlékszik Süli András. Az üzletágon belül partnerségen alapuló négyfős vezetést hoztunk létre, s évenként dupláztuk meg mind az árbevételt, mind pedig munkatársaink létszámát. A 2000-re megvalósult eredmények, illetve a teljes önállósodás igénye hozta meg azt a döntést, hogy egy, a menedzsment minden tagjának tulajdonrészt biztosító önálló céget hozzunk létre.” Így alakult meg 2001-ben a Grepton Informatikai Részvénytársaság, amelynek többségi tulajdonosa a Protomix maradt.

A Grepton arca és meghatározó egyénisége, Süli András már a kezdet kezdetén sem sajnált időt és energiát a cég- és csapatépítésre, a belső struktúra kialakítására. Gondolta, nem árt, ha e tekintetben is kitűnik a sorra alakuló, hasonló vállalkozások sorából. Mivel egész pontosan nem emlékezett, mit tanítottak erről az egyetemen, nem volt rest átlapozni vállalatirányítási tankönyveit, ahol cégépítés címszó alatt ez állt: nem árt, ha van a cégnek víziója, miszsziója, ebből levezetett stratégiája, a stratégia szegmensekre van bontva, és minden ember tudja, hol a helye, mi a szerepe a vállalatban. “Hogy a Greptonban a négy kisebbségi tulajdonos együtt hozza meg a fontos döntéseket, már ez is szokatlan az ekkora, magánkézben lévő cégeknél. Ráadásul a tudatos cégépítés sem bevett szokás, sőt, inkább teher, mert hosszú idő alatt térül meg a befektetett munka. Nekem azonban ezt sikerült kivárnom, ezért is beszélek bármilyen fórumon nagy bátorsággal cégünk víziójáról, az elkövetkezendő három évre beütemezett terveinkről. Ennek értelmében 2005-re árbevételünket 5 milliárd forintra növeljük, aminek 20 százalékát külföldi megrendelések adják majd. A Magyarországon folyó öt legnagyobb informatikai projekt egyikét a Grepton fogja vinni, a cég 300 fősre duzzasztja dolgozóinak számát, egyúttal elérjük, hogy az informatikusok körében a legvágyottabb munkahely legyünk” – sorolja magabiztosan és megingathatatlan hittel Süli.

A megrendelő stratégiáját vizsgálva először tervez, tanácsot ad, s csak ez után kezd a kivitelezésbe, rendszerintegrációba. Így volt ez a Pannon GSM-mel is, amelynek megrendelései tavaly a Grepton bevételének 35 százalékát biztosították, olyan munkák révén, mint például a Netshop rendszer kialakítása. Hasonló tanácsadás és tervezés előzte meg a Malév repülőjegyár-kalkulációs rendszerének megalkotását, vagy a Vodafone eladástámogató szoftverének fejlesztését.

NAGYVÁLLALATI ÜGYFELEK. Mivel a Grepton javarészt nagyvállalatokkal dolgozik együtt, Süli nem fél az EU-csatlakozástól. Szerinte ott a külföldi munkák megszerzése a bizalmon alapul majd. “Bizalmat szerezni, pedig ismeretség és referenciamunkák alapján lehet. Ezek közül mindkettővel büszkélkedhetem – mondja a magabiztos vezető. Ha kell, referenciaként felmutatom a Vodafone, Nestlé és Sony cégeknek végzett munkáimat, vagy négyszeres Microsoft Gold partneri minősítésemet, ami a redmondi szoftveróriás elismerését fejezi ki a Microsoftra épülő rendszerek tervezése és fejlesztése terén. Ugyanakkor bízom édesapám németországi protomixes partnerében, akinek kapcsolataira alapozva több nagyszabású megrendelést várok” – mondja Süli, megemlítve, továbbra sem mond le tavaly elhunyt apja törekvéseiről, hogy egészségügyi szoftverfejlesztésekbe invesztáljon.

A fiatal vezető, aki fiatal kora ellenére négyszer nézett farkasszemet a halállal – s ezek közül csak egy írható hobbija, a vitorlázás számlájára – annak ellenére kitart az egészségügyi tervei mellett, hogy számára is kétséges profitabilitása. S míg a régi álom megvalósul, addig is készpénzzel és számítógépekkel támogatja az egészségügyet, mégpedig a fővárosi I. számú Gyermekklinika alapítványát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik