Gazdaság

Szárított hímivarsejtek

Feleslegessé válhatnak a ma működő, költséges, mélyfagyasz-tásos technológiát alkalmazó spermabankok - spanyol kutatók újabban szárítással, szobahőmérsékleten tartósítják a hímivar-sejteket.

A tudósok a szaúd-arábiai Dzsidda városában máris sikeresen termékenyítettek meg emberi petesejteket az általuk konzervált parányokkal. A spermabankokban ma kivétel nélkül mélyfagyasztott hímivarsejteket tárolnak, és ez a módszer többé-kevésbé ki is elégíti a szolgáltatásra szorultak igényeit. A technika hátránya azonban, hogy a fagyasztás, illetve felengedés során képződő jégkristályok károsíthatják a sejtek membránját. Ezért különleges módszerekkel el kell távolítani a spermiumok víztartalmát, amire úgynevezett krioprotektív anyagokat használnak. E vegyszerek viszont jócskán megdrágítják az amúgy is költséges tárolást, ráadásul a spermiumok egy része így is elpusztul a fagyasztás és felengedés során. Az új módszerrel ezzel szemben nincs szükség segédanyagokra: a hímivarsejtek egyszerű üveglapokon – tárgylemezeken – megfelelően légkondicionált helyiségben, vagy egy hűtőszekrényben, akár a háztartásokban is évekig eltarthatók. A szárítás során az ondóból kimosott spermiumokat néhány órán át légbefúvással víztelenítik, az így kapott lepedék ezután már elraktározható. A megőrzött sejtek ugyan elveszítik mozgásképességüket, és önállóan már nem lesznek képesek belefúródni a petesejtbe, ám ez nem nagy különbség a fagyasztással szemben, mert a természetes folyamatot egyébként is egyre ritkábban alkalmazzák a mesterséges megtermékenyítésnél. A száraz spermiumokra pedig elég csupán speciális oldatot cseppenteni, hogy aztán vékony kapillárisok segítségével mikroszkóp alatt juttassák be a női ivarsejtbe.

A kutatók jelenlegi vizsgálata alapján kiderült, hogy a száraz spermiumokkal megtermékenyített petesejtek első néhány osztódása semmiben sem különbözik a természetes úton létrejöttekétől. Három nap elteltével viszont a “száraz embrióknak” csupán mintegy egyötöde fejlődött egészségesen, szemben a “fagyasztottakkal, amelyeknél ez az arány 50 százalék volt. A hatásfok azonban a tudósok szerint a jövőben jelentősen javítható lesz. A kísérleteket vezető spanyol orvos pedig úgy véli, a szárított hímivarsejtek otthoni tárolásának lehetőségével a sejtekre esetleg évekkel később igényt tartók is nagyobb bizalommal tekintenek majd a tartalékra, hiszen így nem fordulhat elő, hogy a spermabank dolgozói idegenekével cserélik el őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik