Nagyvilág

Kétmilliárd forintot fizettek egy képért

árverés (licit, aukció, )
árverés (licit, aukció, )

Az izraeli műkincspiac történetében rekordnak számító 31,4 millió sékelért, közel kétmilliárd forintért adták el árverésen Amedeo Modigliani (1884–1920) olasz festő egy képét.

Az Anne Bjarne portréja című festményt, amely 1919-ben készült, Meshulam Riklis izraeli–amerikai milliárdos bocsátotta áruba jótékony célból, hogy a bevételből elsősorban izraeli hadirokkantakat támogasson. Az Ynet című izraeli hírportál szerint a túlnyomórészt Franciaországban alkotó avantgárd olasz festő és szobrász műve iránt egy izraeli, egy kínai és egy spanyol vevő is érdeklődött, de végül egy zsidó származású francia üzletember vásárolta meg a keddi telefonos liciten.

Az aukciót lebonyolító Matsart árverezőház szerint ez az eddigi legdrágább, Izraelben eladott műalkotás. Az eredményből az aukciósház azt a következtetést vonta le, hogy az (izraeli) műkincspiac immár az egész világból vonz vásárlókat. A festményt az eladó harminc éve körülbelül egymillió dollárért vásárolta New Yorkban, és hogy ne kelljen megfizetnie a 18 százalékos áfát utána, nem is vitte magával Izraelbe, hanem New York-i lakásában hagyta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik