Nagyvilág

Milliókat fizettek két sárgadinnyéért

1,6 millió jenért (3,5 millió forint) kelt el két darab, összesen 3,7 kilós sárgadinnye egy japán gyümölcsaukción pénteken.

A luxusáron mért gyümölcsök még így is csak a harmadik legdrágább sárgadinnyék a szapporói árverés történetében: 2008-ban 2,5 millió, egy évvel korábban pedig 2 millió jent fizettek a Jubari King elnevezésű gyümölcsökért – írta egy japán napilap.

Az értékes gyümölcsök új tulajdonosa, egy helyi élelmiszer-nagykereskedés bejelentése szerint a sárgadinnyéket egy szapporói általános iskolának fogják felajánlani. “Remélem, a gyerekeknek ízleni fognak a dinnyék” – közölte a lappal a cég képviselője.

Japánban megszokott, hogy aranyárban mérik a gyümölcsöket: egy darab almáért a legtöbb boltban 1000-1500 forintnak megfelelő jent kérnek, az ananász, a sárgadinnye és más, ritkább gyümölcsök darabjai pedig gyakran forintban kifejezve öt számjegyű áron kerülnek a polcokra.

A hokkaidói Jubari városából származó sárgadinnyék még az elképesztő árak és magas minőség jellemezte japán piacon is különlegességnek, szinte státuszszimbólumnak számítanak, a gyümölcsöket a vásárlók általában elajándékozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik