Gazdaság

Adatbázisokkal a korrupció ellen

A Transparency International Magyarország a korrupcióra különösen érzékeny területe esetében nyilvános adatbázisok létrehozását javasolja.

A közelmúltban napvilágot látott kormányzati kommunikációs költések (www.kormanyszovivo.hu, Új Magyarország Vidékfejlesztési Program kommunikációs szerződése) körül felmerült átláthatósági kérdések kapcsán a Transparency International magyarországi tagozata felhívja a
döntéshozók figyelmét a közbeszerzési törvény és az üvegzseb program alkalmazásának hiányosságaira.

A szervezet közleménye szerint az információk közzétételi gyakorlata nem minden esetben tükrözi a törvények szellemiségét.
A közbeszerzési rendszer hiányosságainak következtében az állami és önkormányzati beszerzések az egyik legmagasabb korrupciós kockázatot rejtő terület Magyarországon.

A Transparency International Magyarország a korrupcióra különösen érzékeny területek, mint kommunikációs, tanácsadói, informatikai és építőipari beruházási költések esetében nyilvános adatbázisok létrehozásával javasolja az átláthatóság hatékonyabb biztosítását. A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a közérdekű adatokhoz való hozzáférés hatékony eszköz a korrupció megfékezésére – véli a szervezet közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik