Gazdaság

Rekord vékonyságú notebookot mutatott be

a MacWorld Expón az Apple.

A 13,3 hüvelykes képernyőjű MacBook Air a legvékonyabb részén 4 milliméteres, a legvastagabbon pedig 19,4 milliméteres, s mindössze 1,36 kilót nyom.

Szépen bővült a PC-piac
a tavalyi negyedik negyedévben. Az IDC által mért növekedés várakozások feletti, 15 százalékos volt: az utolsó három hónap alatt 77,4 millió PC kelt el. A piacvezető HP részesedése 19,0, a Dellé 14,6, míg az Aceré 9,5 százalékos volt.

A Sun Microsystems 1 milliárd dollárért
veszi meg a legnépszerűbb nyílt forrású adatbázist, a MySQL-t fejlesztő és forgalmazó MySQL AB vállalatot. Az akvizícióval a Sun betört a közel 18 milliárd dolláros adatbázispiacra, ahol az Oracle és az IBM cégekkel kell versenyeznie.

A videójáték-szegmens kiemelkedő évet zárt
az Egyesült Államokban: a forgalom megközelítette a 18 milliárd dollárt, 43 százalékkal múlva felül a 2006-os adatot. A játékokhoz kapcsolódó hardvereladások eközben elérték a 7 milliárd dollárt – e téren 54 százalékos volt a felfutás. Mindebben nagy szerepe volt a Nintendónak, amely Wii konzoljából 6,3, millió darabot értékesített, messze túlszárnyalva az Xboxok 4,6 millió darabos, illetve a PlayStation 3-asok 2,6 millió darabos tavalyi eladását.

A Nokia bezárja bochumi gyárát,
a termelést pedig Magyarországra és Kolozsvárra költözteti. A döntés Németországban jókora felháborodást keltett. Több kormányzati, illetve parlamenti politikus fontolgatja a Nokia készülékek bojkottját, Peer Steinbrück pénzügyminiszter pedig odáig merészkedett, hogy „karaván-kapitalizmussal” vádolta meg a finn céget.

A Magyar Telekomra 75 millió forint bírságot rótt ki
a Gazdasági Versenyhivatal, amiért 2006 végén, illetve 2007 elején egy internetes hirdetésében megtévesztette a fogyasztókat. A hatóság a beígért, de beváltatlan letöltési sebesség miatt büntetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik