Nagyvilág

Exkommandós lett az al-Kaida “ideiglenes” vezetője?

Az egyiptomi különleges erők volt ezredesét, Szaif al-Adelt választották meg állítólag az al-Kaida ideiglenes vezetőjének - jelentette a CNN.

Az informátor – Noman Benotman, aki két évtizede jól ismeri az al-Kaida vezetőit és a CNN szerint mindig jól értesültnek bizonyult velük kapcsolatban – az állította, hogy Adel kiemelkedő szerepet játszik a terrorszervezetben. Korábban a Líbiai Iszlám Harci Szervezet vezetője volt, amely sokáig az al-Kaida szövetségese volt, ám az utóbbi években elfordult annak ideológiájától.

Adelt, aki Mohamed Ibrahim Makkavi néven is ismert, 1987 májusában militáns tevékenysége miatt Egyiptomban letartóztatták. Később Afganisztánban harcolt a szovjet megszállás ellen, majd az országban maradva iszlamista harcosokat képzett ki, és innen küldött ügynököket a szomáliai törzsek fellázítására. A tálib rendszer megdöntése után, 2001 telén Iránba menekült. Szaúdi hírszerzési források szerint innen adott utasítást az al-Kaida szaúdi ágának, hogy 2003 májusától kezdjenek terrorkampányba a sivatagi királyságban. Egyes értesülések szerint Adel Iránból Pakisztánba távozott.

Benotman úgy tudja, hogy az al-Kaida azért választott ideiglenes vezetőt, mert Oszama bin Laden két hete történt elvesztése után a dzsihádista csoportok nyugtalankodni kezdtek, hogy még mindig nem történt bejelentés az utódlástól. Szaif al-Adelt azonban nem az al-Kaida hivatalos súrája (tanácsa), hanem csak a szervezet hat-nyolc, az afgán-pakisztáni határtérségben aktív vezetője választotta meg. Az új vezetőnek ezért elvben el kell érnie, hogy az al-Kaida regionális szervezetei baját (vallási hűségesküt) tegyenek előtte, vagy a majdani, végleges parancsnok előtt. Az egyes csoportok korábban is a szervezet helyett a vezérnek tartoztak hűséggel.

Az al-Kaida szaúdi és jemeni tagjai azonban valószínűleg nem elégedettek a választással, mert meggyőződésük szerint a vezérnek a minden muszlim által szentnek tekintett Arab-félszigetről kell származnia.

CIA drónokkal figyelték bin Ladent

A radarok számára láthatatlan, nagy magasságban repülő, újfajta pilóta nélküli repülőgépeket is bevetett a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA annak a pakisztáni háznak a megfigyelésére, ahol Oszama bin Laden lakott családjával együtt – írja szerdán honlapján a The Washington Post című amerikai napilap amerikai illetékesekre hivatkozva.

Az újság úgy értesült, hogy a CIA hónapokon át, több tucat titkos bevetést hajtott végre ilyen gépekkel, mielőtt május 2-án amerikai kommandósok végeztek az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével. A titkosszolgálat olyan nagy felbontású videofelvételeket próbált készíteni a drónokkal, amilyeneket műholdak nem tudtak produkálni. A gépek nagy magasságban, gyakorlatilag láthatatlanul repültek be Pakisztán légterébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik