Nagyvilág

Az afgánok többsége helyesli bin Laden halálát

Az afgán férfiak kétharmada szerint Oszama bin Laden meggyilkolása pozitív fejlemény a háború sújtotta Afganisztán számára – derült ki egy frissen közzétett felmérésből.

A közvélemény kutatás – amely 600 afgán férfi részvételével készült az elmúlt két hétben – rámutatott, hogy a megkérdezettek 68 százaléka üdvözlölte az al-Kaida vezér likvidálását. Az eredményt némiképpen beárnyékolja, hogy a tálibok által uralt Marjan és Helmand tartományban 71 százalék úgy vélekedett: bin Laden megölése rossz hír az afgán nép számára – közölte az AFP francia hírügynökség.

A közvélemény kutatást két héttel azt követően tették közzé, hogy amerikai kommandósok Pakisztánban meggyilkolták az al-Kaida vezetőjét. Az amerikai hadsereg afganisztáni jelenlétének egyik legfőbb motivációja bin Laden levadászása volt, a terroristavezér kiiktatásával így egyre sürgetőbbé vált a 10 éve Afganisztánban állomásozó csapatok számára. Jelenleg hozzávetőlegesen 130 ezer külföldi katona tartózkodik Afganisztánban, ahol a helyi biztonsági erők 2014 végén veszik majd át a teljes irányítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik