Nagyvilág

Videóra vették Oszama megölését

Videóra rögzítették az Oszama bin Laden pakisztáni rejtekhelye elleni akciót az abban részt vevő amerikai kommandósok.

A katonák sisakjukra rögzített minikamerákon át közvetítették a történéseket a parancsnokságra. A CBS News beszámolója szerint a 25 SEAL-katona felvételeiből kiderül, hogy a 40 perces akció során egyszer alakult csak ki tűzharc: a főépület előtt Oszama bin Laden egyik futárja tüzet nyitott az amerikaiakra, akik viszonozták ezt, és végül megölték a férfit.

A kommandósok ezután a házba érve meglátták a terroristavezért az egyik emeleti lépcsőpihenőben, rálőttek, ám elhibázták. Az al-Kaida vezetője ekkor menekült a hálószobájába, ahová az amerikaiak követték.

Az első belépő katona félrerántotta bin Laden lányát, aki szintén a szobában tartózkodott, míg a következő katona a terrorista feleségét próbálta ártalmatlanná tenni. A CBS szerint végül a feleséggel birkózó katona lövést adott le bin Laden mellkasára, egy harmadikként a szobába lépő kommandós pedig végül fejbe lőtte az al-Kaida parancsnokát.

Kihallgatták az özvegyeket

Az amerikai felderítő szolgálatok kihallgatták Oszama bin Laden Pakisztánban fogva tartott három özvegyét – jelentette eközben a CNN amerikai hírtelevízió.

Egy pakisztáni és két amerikai illetékesre hivatkozva a CNN arról számolt be, hogy a három nőt együtt hallgatták ki, holott az amerikai nyomozók külön-külön akarták kihallgatni őket. A hírtelevízió szerint az özvegyek – nyíltan ellenségesen – viselkedtek a nyomozókkal, és csak a legidősebb válaszolt a kérdésekre.

Pakisztán kedden közölte, hogy nem kapott kiadatási kérelmet Jemenből vagy Szaúd-Arábiából, a három özvegy származási országából. A három feleséget élve találták meg bin Laden 13 gyermekével és unokájával együtt abban házban, amelyben egy amerikai kommandó május 2-án az Iszlámábádtól kétórányi járásra fekvő Abbotábádban megölte az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjét.

Nevük elhallgatását kérő pakisztáni illetékesek szerint a legfiatalabb özvegy, a 29 éves jemeni Amal Ahmed Abdulfattáh, aki a támadásban megsebesült a lábszárán, elfogása után elmondta a pakisztáni nyomozóknak, hogy bin Laden és családja öt éve élt ebben az abbotábádi villában.

AJÁNLOTT LINKEK:

Túl nagy háza árulta el bin Ladent (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik