Gazdaság

Oroszország mentette meg az izlandi bankóriást

Az izlandi pénzpiaci felügyelő hatóság (IFSA) ellenőrzése alá kerül a piaci értéke alapján második legnagyobb izlandi bank. Eközben Izland bejelentette, hogy 4 milliárd euró hitelt kap Oroszországtól pénzügyi rendszerének megerősítése céljából.

A Landsbanki kereskedelmi bank felügyelet alá helyezésével egyidejűleg a felügyelő hatóság bejelentette, hogy a pénzintézetnél elhelyezett valamennyi megtakarításra teljes garanciát vállal.

A piacfelügyelő hatóság közleménye szerint a Landsbanki valamennyi működési területén a szokásos módon folyik majd a munka. A bank feletti ellenőrzés átvételének a célja az volt, hogy garantálják az izlandi bankrendszer működését – tartalmazza az IFSA közleménye.

Ezzel a bejelentéssel szinte egyidejűleg azt közölte az izlandi jegybank, hogy 4 milliárd euró hitel felvételéről állapodott meg Oroszországgal. A hitelfelvétel célja az volt, hogy növeljék az izlandi devizatartalékot, és erősítsék az izlandi koronát.

A hírre az izlandi korona erősödni kezdett az euróhoz képest. Ezt megelőzően kedden reggel 35 százalékkal rekordalacsony szintre került a korona az euróhoz viszonyítva, miután hétfőn már 30 százalékkal esett az Izlandban kialakult pénzügyi válság miatt.
Az izlandi jegybank közleménye szerint Oroszország 3-4 évre nyújtja a hitelt, amelynek a kamata 30-50 ponttal áll a Libor felett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik