Gazdaság

Veres: az uniós stratégiához igazodunk a válságban

Magyarország a pénzügyi válsággal kapcsolatos hozzáállásában tartja magát a közösen kialakuló európai uniós stratégiához, hangoztatta Veres János pénzügyminiszter kedden Luxembourgban, az EU-tagországok pénzügyminisztereinek találkozója után.

A pénzügyi tárca vezetője kifejtette, hogy minden miniszter reálisan látja a helyzetet, a tanács tagjai között nincs semmiféle pánikhangulat. „Egyetértés van abban: világos hogy szükséges intézkedni, mégpedig egységes elvek mentén, összehangoltan” – szögezte le Veres János. – „Nyilvánvaló, hogy egy ország egyoldalúan még a saját problémáját sem tudja megoldani”.

A pénzügyminiszter kiemelte az EU pénzügyminiszterek keddi nyilatkozatából azt a törekvést, hogy önálló, a többi országgal nem egyeztetett lépést egyetlen tagország se tegyen. Azt is fontosnak tartotta, hogy a most elfogadott elvek szerint ugyanakkor az esetleges állami beavatkozásról nemzeti szinten születik döntés, és nemzeti kompetenciákat kell benne fenntartani.

Veres János hangsúlyozta: Magyarország a most kialakított 50 ezer eurós betétbiztosítási minimumhatárhoz tartani fogja magát. A kormány ezért a parlament elé viszi javaslatát a jelenlegi hatmillió forintos határ emeléséről. (50 ezer euró 12 472 500 forint volt keddi késői londoni bankközi vételi árfolyamon).

A jelenlegi válságnak elsődleges hatása Magyarországon nem tapasztalható, de a kormány szeretné, ha a lakosság bankok és befektetések iránti bizalma, valamint a bankok egymás közötti bizalma a következő időszakban erősebb lenne, mint más országokban, indokolta álláspontját a miniszter.

A szóbanforgó garancia kizárólag az egyének bankbetéteire vonatkozik, és nem terjed ki olyan takarékossági formákra, amelyek nem normál betétként funkcionálnak, hanem valamilyen célhoz kötött befektetésként, mint például az ingatlanalapban elhelyezett pénz.

A miniszteri találkozóról Veres János elmondta még: Magyarország határozottan képviselte azt az álláspontot, hogy az egységes európai felügyelet kérdése kerüljön be a gazdasági és pénzügyi stabilitással kapcsolatos témák közé a jövő heti állam- és kormányfői találkozóra. Egy tagország vétója miatt kedden erre nem került sor, de a magyar delegáció felveti a kérdést a csúcstalálkozón.

A minisztereknek egyelőre nem sikerült megállapodniuk a biztosítótársaságok fizetőképességére vonatkozó új uniós irányelvről. „Magyarország is úgy véli, hogy a jelenlegi javaslatban megfogalmazott felelősségi és jogviszonyok még tisztázatlanok és pontosításra szorulnak” – mondta el Veres János. A magyar küldöttség így – több mint tíz másik országgal együtt – nem fogadta el a szöveget, azt tovább finomítják még.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik