Nagyvilág

Mégsem lesznek ingyenjegyek Japánba

A japán kormány nem adott pénzt a turisztikai hivatal tervére, hogy tízezer ingyenjeggyel csábítsanak turistákat Japánba.

Az egész világon, így nálunk is nagy érdeklődést keltett, amikor a japán turisztikai ügynökség októberben bejelentette, hogy tízezer repülőjegyet ajánlanak fel a márciusi katasztrófa után elmaradt külföldi turistáknak. Az ügynökségnél azonnal több ezren kezdtek el érdeklődni a lehetőség után, miután a hír bejárta az egész világot.

A kormányzati jóháhagyásra váró terv azonban sokak bánatára csak terv marad. A japán kormány ugyanis úgy döntött, hogy nem ad pénzt a kampányra – jelentette a japán turisztikai hivatal.

Közleményükben elismerik, hogy ez “több ezer embert fog csalódással eltölteni az egész világon”, de reményüket fejezték ki, hogy mindenki megérti: “érzéketlennek tűnne, ha a japán kormány ingyen repülőutazásokat osztogatna, miközben a szökőár sújtotta települések újjáépítési pénzekre várnak.”

A kormányzat annak látszatát is el akarja kerülni, hogy a katasztrófa áldozatainak megsegítésére külföldről érkezett adományokat ingyenjegyekre költenék – közölte a hivatal.

A hivatalos japán adatok szerint a március 11-ei katasztrófa után jelentősen visszaesett a Japánba látogató külföldi turisták száma. Áprilisban 62 százalékkal kevesebb látaogató érkezett a szigetországba, mint az előző évben. A helyzet azóta fokozatosan javul, de még októberben is 15 százalékkal kevesebb külföldi vendég – mindössze 615 800 turista – érkezett Japánba, mint egy évvel korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik