Gazdaság

A kivitel tart életben minket

A gyorsan bővülő export – főleg az autó- és mobiltelefon-kivitel – élteti a magyar gazdaságot – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatsorából. A külkereskedelmi hiány „eltűnése” ugyanakkor sajnos a növekedés megtorpanásával magyarázható.

A kivitel értéke tavaly 17 208 milliárd, a behozatalé 17 285 milliárd forint volt, a külkereskedelmi hiány így 78 milliárd forintot tett ki, ami 556 milliárddal kevesebb a 2006-os deficitnél; az export mennyisége 16, az importé pedig 11 százalékkal nőtt egy év alatt – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatokat tartalmazó szerdai jelentésében.

Tavaly a statisztikusok adatai szerint a forint az euróhoz képest 5, a dollárhoz képest 13 százalékkal erősödött.

Autó, mobil, gabona

A kivitelt a gépek és szállítóeszközök húzták: a mobiltelefon-export 26, a személygépkocsi-kivitel pedig 55 százalékkal bővült, igaz, ezekben az ágazatokban a behozatal is jelentősen (73 illetve 35 százalékkal) emelkedett.

A KSH adatai szerint energiahordozókból 2 százalékkal kevesebbet vásárolt Magyarország 2007-ben, mint egy évvel korábban: kőolaj- és kőolajtermékekből 5 százalékkal nőtt a behozatal, földgázból viszont 19 százalékkal vettünk kevesebbet.

Szembeötlő még, hogy az élelmiszer-kivitel 16 százalékos bővülésén belül a gabonakiszállítás 82 százalékkal emelkedett.

Nem öröm az egyensúly

A kivitel hajtotta a gazdaságot, az export bővülése nélkül recesszióba süllyedtünk volna – értékelte az adatsort a FigyelőNetnek Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Az egyensúlyközeli kereskedelmi mérleg ugyanakkor nem feltétlenül jó hír: az import lassú bővülése a magánfogyasztás visszaesésének és a beruházások elmaradásának a következménye – hívta fel a figyelmünket a szakértő.

Suppan számításai szerint az intervenciós gabonakivitel látványos megugrása közel egymillió euróval javította a külkereskedelem mérlegét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik