Nagyvilág

Megvédte Orbánt a lengyel EU-ügyi miniszter

Kiállt a sokat bírált, konzervatív Orbán-kormány mellett Mikolaj Dowgielewicz lengyel Európa-ügyi miniszter.

Mikolaj Dowgielewicz azt is leszögezte, hogy az őszi parlamenti választások nem fogják megzavarni Lengyelország uniós elnökségét – jelentette a lengyel hírügynökség.

“A lengyel kormány kényelmetlen érzésekkel látta, hogy régebbi uniós tagok, mint Franciaország és Németország és vezető napilapjaik miként torzították el az elmúlt napokban a magyar uniós elnökséget”, megvádolván azzal, hogy az új sajtótörvénnyel megtámadta a sajtószabadságot – mondta Dowgielewicz egy interjúban, amely hétfőn jelent meg az Euobserver uniós honlapon.

“Időnként leereszkedő hozzáállással van dolgunk egyes tagállamok részéről” – mondta a lengyel miniszter. Szerinte “Orbán Viktor hírnevet szerzett szabadságharcosként az 1980-as évek végén, nagyon tapasztalt politikus, és semmi kétség sincs az európai értékek mellett való elkötelezettsége iránt”.

Dowgielewicz leszögezte, hogy az őszi parlamenti választások Lengyelországban nem fogják megzavarni a lengyel uniós elnökséget. “Sokkal rosszabb lenne egy olyan forgatókönyv, amelyben a választás az elnökség előtt lenne, mert a tavasz kulcsfontosságú az elnökségre való felkészülés szempontjából. A minisztereknek az európai fronton kell aktívnak lenniük ahelyett, hogy belesodródnának a választási kampányba és az új kormány megalakításába” – vélekedett a lengyel kormánytag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik