Gazdaság

A szupermarketek forgalma is csökkent

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom februárban 2,5 százalékkal, az év első két hónapjában 2,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2008 februárjában 417 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom januárban 3 százalékkal maradt el a 2007. januáritól a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján.

Tavaly februárban 0,1 százalékkal, az első két hónapban 0,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene az év első két hónapjában 1,6 százalékkal, februárban 0,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Az eladások jelentős részét, 91,4 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek – hiper-, szupermarketek, vegyesboltok – forgalma februárban 0,8 százalékkal mérséklődött, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 1 százalékkal csökkentek.

Folytatódott a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának visszaesése is, az eladások az első két hónapban 3,8 százalékkal, februárban 4 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos időszakához képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik